Laatste nieuws:
Kapping statige beuk in Pastorietuin

Kapping statige beuk in Pastorietuin

De statige beuk in de Pastorietuin is ziek, doodziek. Dit bleek uit een recentelijke tomograaftest. Daaruit blijkt dat deze boom te weinig restwand heeft om veilig te zijn voor de omgeving. Bovendien is de boom aangetast door een agressieve schimmelinfectie. Omdat deze boom zijn stabiliteit kwijt is, is de kans reëel dat deze boom bij een stevige wind zal omvallen. Uit veiligheidsoverwegingen zal deze boom gekapt worden op dinsdag 5 maart.

Kapping op dinsdag 5 maart

De stam van de holle beuk gaan we ter plaatse laten in het park, zodat deze een speelgelegenheid kan worden. In de twee andere beuken (aan GC ’t Schoolhuis) zullen de dode takken gesnoeid worden. Ook deze bomen werden onderzocht maar zij blijken nog stabiel genoeg en niet aangetast door de koolzwam waardoor ze kunnen blijven staan.

Een nieuwe groene invulling van het straatbeeld

Het gemeentebestuur beseft ten volle dat de kap van deze boom van grote invloed is op het huidige straatbeeld in de Theo Verellenlaan. Daarom willen we in het huidige plantseizoen (maart is de laatste maand in het voorjaar) reeds een nieuwe boom aanplanten. Hiervoor werd gezocht naar een sterke boom die zijn kwaliteiten al bewezen heeft.

Uiteindelijk kwamen we terecht bij de liriodendron tulipifera, de Amerikaanse tulpenboom. Dit is een bij- en vlindervriendelijke boom en draagt mooie, witte bloemen in de maanden mei en juni. Bij een plaatselijke boomkweker vonden we een exemplaar van 8 tot 10 meter hoog. Deze boom zal dus weldra aangeplant worden in nieuw zand en voorzien worden van waterbevloeiing. Omdat hij uit Gooreindse grond komt, zal hij zich weinig moeten aanpassen aan de grondsoort. Op deze manier krijgt deze nieuwe boom maximale kansen om snel door te groeien en geven we een nieuwe, groene invulling aan het straatbeeld in Gooreind.

Meer info

Dienst groen – 03 690 46 51 – groen.ow@wuustwezel.be

Bron en foto: gemeente Wuustwezel

Facebook73
Facebook
Twitter
Visit Us