Laatste nieuws:
Kapellen-centrum heeft nu ook eigen BIN-

Kapellen-centrum heeft nu ook eigen BIN

In Kapellen werd officieel het zeventiende buurtinformatienetwerk (kortweg BIN) opgericht. BIN Centrum omvat de Guyotlei, Gasstraat, Hofstraat, Antwerpsesteenweg (vanaf ovonde tot naast de tunnel), Dorpsplein, Stationsstraat, Vredestraat, Olmendreef, Berkensweg, Christiaan Pallemansstraat, Koolkaai, Koning Albertlei, Koningin Elisabethlei, Bevrijdingslei en Spoorstraat.

Met de officiële ondertekening van het protocol van de opstart van dit BIN door burgemeester Dirk Van Mechelen (Open VLD), korpschef Luc Gers (PZ Noord) en door coördinator Marleen Hermans van BIN Centrum is nu quasi het ganse grondgebied van de gemeente gecoverd door het systeem van ‘buurtinformatienetwerken’. Het eerste BIN werd in 1997 opgericht in Putte-Kapellen. Jaar na jaar werden sindsdien nieuwe BIN’s opgericht. “In de loop van de jaren werd duidelijk dat deze netwerken waarbij burgers mee een oogje in het zeil houden en alert zijn voor de veiligheid van de buurt waarin ze wonen, zeer zinvol zijn,” zegt korpschef Luc Gers. Tips van BIN-leden leidden in het verleden al tot het oprollen van een bende die zich specialiseerde in fietsdiefstallen. Ook diverse inbrakenplagen werden, dankzij tips van alerte burgers, snel de kop ingedrukt.

Kapellen-centrum heeft nu ook eigen BIN

Duizend woningen

Het nieuwe BIN covert ruim duizend woningen, met ruim drieduizend inwoners. Alle bewoners van die woningen worden gevraagd om de ogen mee open te houden en eventuele onregelmatigheden meteen rechtstreeks te signaleren aan de politie. ‘Je telefoneert dan gewoon naar het alarmnummer van de lokale politie. De dispatching bekijkt dan of het BIN-alarm moet ingeschakeld worden,’ zegt burgemeester Dirk Van Mechelen. “Alle bewoners die dan bij het BIN van die wijk zijn aangesloten krijgen dan eventueel meteen een verwittiging via sms. Zo werd in het verleden al gevraagd om de buitenverlichting aan te steken, omdat er potentiële inbrekers op pad waren en om mee uit te kijken. Maar op een ander moment werd gevraagd om mee uit te kijken naar een dementerende persoon die de weg kwijt was.”

Deelnemen aan het nieuwe BIN kost de burgers niets. De nieuwe coördinator en enkele bewoners uit de wijk postten in elke brievenbus al een uitnodiging om lid te worden. Ook op de website van de lokale politiezone Noord (https://www.pznoord.be/voorkomen?view=article&id=65) kan je aanmeldingsformulieren terugvinden samen met meer info over alle zeventien BIN’s in Kapellen.

Foto: © MLH

MLH

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet