Laatste nieuws:
Kalmthoutse sportkampioenen aan het woord
Kalmthoutse sportkampioenen aan het woord

Kalmthoutse sportkampioenen aan het woord

Ieder jaar worden Kalmthoutse sportkampioenen in de bloemetjes tijdens een huldiging. Er werden drie dorpsgenoten gekozen uit de lange lijst van sportbeoefenaars, om iets meer te vertellen over hun sport en hun prestatie. En zoals je zal merken, is sport van alle leeftijden.

Els Van Loon
Els Van Loon

Els Van Loon (hondensport): “Beweging voor Flash, maar ook voor mij”
Els van Loon (82) behaalde enkele jaren geleden het ‘Agility’-brevet met haar hond Flash. “Agility is een intensieve hondensport waarbij je je hond moet trainen om een hindernissenparcours foutloos af te leggen. Je vertrekt op een tafel en eindigt ook daar. Ondertussen moet je hond bepaalde obstakels volledig raken”, legt Els uit. Iedere zondag trainen zij en haar Border Collie op hondenschool De Roedel in Brecht. Als het kan, nemen ze de donderdagtraining er bij.

“Ik trainde Flash eerst in gehoorzaamheid. Daarbij leert je hond om naar je te luisteren. Ik had daarna wel zin om iets anders te proberen en dat werd Agility”, vertelt Els. Die lessen bevielen haar en Flash en Els besloot om na twee jaar voor een brevet te gaan. Dat behaalde ze op 79-jarige leeftijd. “Het is niet makkelijk om het parcours binnen de tijd te doorlopen. Je brevet haal je namelijk op een omloop van een andere club. Je kan er even trainen en dan krijg je twee kansen. Bij onze eerste poging waren we buiten de tijd aangekomen. We herstartten onmiddellijk en toen was het wel gelukt.”

De hondenschool is voor Els geen plek om wedstrijden te winnen. “Competitie zegt me niets, maar ik wil het wel altijd goed doen. En het houdt mij en Flash in beweging”, besluit Els.

Hugo Breugelmans
Hugo Breugelmans

Hugo Breugelmans (tennis): “Blessurevrij blijven om mijn titel te verdedigen”
Hugo (60) begon te tennissen toen hij 34 jaar was. “Ik heb heel mijn leven gevoetbald. Zaalvoetbal bleef ik doen tot ik 50 was. Maar omdat in die sport het risico op blessures groot is, ben ik op zoek gegaan naar een andere sport. Dat is tennissen geworden. Het leuke aan tennis is dat je individueel of in teamverband kan spelen, leeftijdsgebonden, competitief of recreatief… En natuurlijk hoort de sfeer op de club er ook bij.”

Hugo speelde twintig jaar op Tennisclub Snauwaert. Hij vond het tijd om eens van club te veranderen. “De meeste van mijn vrienden waren aangesloten bij KTC”, gaat Hugo verder. “Dus dat was een logische keuze. Ik ben een sportman en hou van uitdagingen. Ik wil graag weten hoe ver ik in die sport kan geraken. Daarvoor moet je wel aan wedstrijden deelnemen.”

“Eén van mijn doelen was om voor mijn zestigste verjaardag eens provinciaal kampioen te worden. Dat heeft twee jaar voorbereiding gekost. De titel in 2015 is dan ook een bekroning op al het harde trainingswerk. Maar het was vooral een zeer leuke ervaring met fanatieke maar zeer sportieve tegenstanders. In 2016 probeer ik zonder blessures mijn titel te verdedigen”, besluit Hugo.

Nina Vaudo
Nina Vaudo

Nina Vaudo (atletiek): “Mijn sport is heel veelzijdig en dat maakt het leuk”
Nina Vaudo (8) behaalde driemaal goud op de provinciale kampioenschappen. Dat deed ze in maar liefst drie onderdelen: hoogspringen, kogelstoten en balwerpen. Atletiek is echt een sport waar ze zich in kan uitleven. “Ik doe vanaf mijn 6 jaar aan atletiek. Toen ik 7 was, startte ik ook in wedstrijden. Dat vind ik leuk, want zo kan je zien hoe ver je al staat tegenover andere kinderen”, vertelt Nina.

“Ik zit bij ESAK in Essen. Dat vind ik een heel fijne club. Niet alleen om te sporten, maar ook om regelmatig eens iets te organiseren en te feesten. Daarnaast trainen we er ook hard. Ik heb heel fijne begeleiders. Op dit moment train ik één tot drie keer per week. En soms train ik thuis ook nog wat”, bekent Nina. “Weet je, ik wil nog beter worden in de verschillende onderdelen van atletiek. Nu kies ik vooral voor de dingen waar ik goed in ben, zoals hoogspringen, kogelstoten en balwerpen. Dat laatste is hetzelfde als speerwerpen, maar dat is voor kinderen nog te gevaarlijk. Daarom werpen we met een hockeybal.”

“Voor andere sporten heb ik nu geen tijd meer. Er zijn niet enkel de trainingen, maar ook regelmatig wedstrijden in het weekend. Dat is al druk genoeg. En als ik nog beter wil worden, kan ik me best enkel op atletiek toeleggen”, besluit Nina.

Bron en foto’s: gemeente Kalmthout

Facebook3
Facebook
Twitter
Visit Us