Laatste nieuws:
Kalmthoutse brandweer in de bres bij noodweer

Kalmthoutse brandweer in de bres bij noodweer

Na het noodweer eerder deze maand werden brandweerkorpsen over het hele land opgeroepen om te helpen in de getroffen gebieden. Brandweer Zone Rand stuurde eveneens manschappen en materiaal ter plaatse. Bart Aerts, sergeant bij Brandweer Zone Rand – afdeling Kalmthout, vertelt over zijn ervaring.

Hallucinant

“Samen met twee collega’s werden we een dag ingezet in het centrum van Luik. Hoewel we goed voorbereid werden en we de beelden in de media hadden gezien, was de aanblik hallucinant. Zoiets kan je niet in beelden omvatten. De geur, de ellende, huizen die gedeeltelijk weggespoeld werden, … dat laat een ferme indruk na, ook bij hulpverleners.”

Nog tot eind zomervakantie zonder gas en elektriciteit

“Tijdens de wateroverlast van 2019 in Kalmthout bundelden mensen de krachten om elkaar te helpen, in Luik kan dat gewoonweg niet. Iedereen werd immers getroffen. Mensen zitten er zeker nog tot het einde van de zomervakantie zonder gas, er is geen elektriciteit, … Wat er nog te redden viel qua inboedel, staat op straat… Dat zijn scenario’s die je je gewoonweg niet kan voorstellen.”

Hoe blik je als hulpverlener terug op die dag?

“We zijn met een materiaalwagen met pompen naar Luik vertrokken om 05.30 uur. Eenmaal daar hebben we de kelder van een groot appartementsgebouw leeggepompt en bij een paar huizen materiaal buiten gehaald dat nog te redden viel. Om 22:00 zat onze dag er op. Hoewel het zowel fysiek als emotioneel een ontzettend zware dag is geweest, hebben we er toch veel voldoening uitgehaald. Mensen kunnen helpen op zulke momenten, dat is uiteindelijk waar we het voor doen.”

Bron: gemeente Kalmthout
Foto: Noordernieuws.be