Laatste nieuws:
Kalmthoutse Alexandra Tempelaars organiseert doortocht Roparun Antwerpen

Kalmthoutse Alexandra Tempelaars organiseert doortocht Roparun Antwerpen

“Duizenden sportievelingen lopen door Antwerpse Havenhuis”

KALMTHOUT/ANTWERPEN – Tijdens het pinksterweekend lopen duizenden sportievelingen de 28ste Roparun ten voordele van palliatieve zorg voor mensen met kanker. Teams van maximaal acht lopers starten zaterdag 8 juni in Parijs of Hamburg en lopen allemaal naar Rotterdam waar ze maandag 10 juni aankomen na een tocht van meer dan 500 kilometer. In de nacht van zondag op maandag komt de Roparun door Antwerpen. Alexandra Tempelaars uit Kalmthout leidt die doortocht in goede banen. “Iedereen is welkom om de lopers – die dan al in hun tweede nacht zitten – in Antwerpen een warm onthaal te geven.”

Weddenschap

“In 1991 wou de Nederlander Sjaak Bril de marathon van Rotterdam lopen, maar hij kampte met een blessure. Zijn vriend, Peter van der Noord, deed schamper over de marathon en zei dat het pas echt werd als je van Parijs naar Rotterdam zou lopen en de twee gingen een weddenschap aan. Zo is de Roparun – lopen van Rotterdam naar Parijs – ontstaan. Intussen is de estafetteloop toe aan de 28ste editie en doen er duizenden sportievelingen mee”, vertelt Alexandra Tempelaars.

Meer dan 500 km

“Op zaterdag 8 juni zullen 325 teams van maximaal acht lopers de estafetteloop aanvatten in Parijs of Hamburg richting Rotterdam. In 2004 werd om praktische redenen Rotterdam de aankomstplaats in plaats van Parijs. Door het groeiende succes van Roparun maakte de
organisatie in 2012 ook van Hamburg een startplaats. Beide steden liggen op zo’n 520 kilometer van Rotterdam. Teams bestaan uit maximaal acht lopers die gemiddeld elk 65 kilometer of ongeveer anderhalve marathon afleggen. Zij laten zich begeleiden door enkele mensen op de fiets en nog anderen die voor catering en medische verzorging zorgen. Dat maakt dat de totale Roparun-karavaan uit duizenden mensen bestaat.”

Rode loper door Havenhuis

“Ik ken de Roparun al van de eerste editie toen ze door Ossendrecht passeerden waar ik opgroeide”, vertelt Alexandra. “Enkele jaren geleden zag ik de Roparun door Antwerpen komen. Ik was ook verbaasd over hoe weinig mensen hier de estafetteloop voor het goede doel kennen. Daarom dat ik me bij de organisatie heb aangemeld als vrijwilliger om de doortocht in Antwerpen te begeleiden. Dat ga ik nu voor het tweede jaar doen. Zo heb ik onder meer geregeld dat de deelnemers over een rode loper door het nieuwe Havenhuis mogen lopen. Een unieke belevenis voor hen, maar zeker ook voor de supporters. Ik nodig iedereen van harte uit om de lopers in hun tweede nacht een hart onder de riem te komen
steken.”

Wensambulances

“Aan het Havenhuis zullen ook drie wensambulances staan om hun werking kort voor te stellen. Eén daarvan werd volledig betaald met opbrengsten van de Roparun. Wensambulances helpen palliatieve mensen bij het vervullen van hun laatste wens. Dit kan bijvoorbeeld een ritje zijn van het ziekenhuis nog eens naar hun eigen huis, of een uitstapje wat ze nog willen maken zoals naar de film of de dierentuin.”

Goede doelen

“Alle teams komen uit Nederland, België, Frankrijk of Duitsland. Zij zamelen gelden in voor goede doelen rond palliatieve zorg. Alle initiatieven uit de landen waar de Roparun passeert en die bezig zijn met palliatieve zorg voor mensen met kanker, kunnen steun aanvragen.
Onder meer Coda in Wuustwezel ontving in het verleden al 350.000 euro van Roparun, waarmee ze een stuk van de nieuwbouw financierden. Ik vind het een prachtig initiatief en ik hoop echt dat de Roparun nog wat bekender raakt bij het grote publiek”, besluit Alexandra
Tempelaars.

Meer info: www.roparun.nl

Enkele interessante cijfers:
-Teams aan de start in 2019: 325
-Goede doelen in 2019: 105
-Voorlopige opbrengst 2019: al meer dan 2,1 miljoen euro
-Totale opbrengst van 27 vorige Roparuns: meer dan 84 miljoen euro

Stijn By Me

Facebook8
Facebook
Twitter
Visit Us