Laatste nieuws:
Jorg Van Daele nam deel aan het Libanon Beirut symposium
With director and team of MACAM

Jorg Van Daele nam deel aan het Libanon Beirut symposium

De bekende Kalmthoutse kunstenaar was uitgenodigd om van 5 tot 20 juni een beeldhouwwerk te maken voor het MACAM, museum voor hedendaagse kunsten in Libanon(Modern and Comtemporary Art Museum). Het was het 43ste symposium in 29 landen.

Jorg Van Daele nam deel aan het Libanon Beirut symposium4

“Dit was een hele eer”, zegt Jorg Van Daele. “Het museum focust zich op de belangrijkste Libanese beeldhouwers van de laatste 100 jaar. Nu wordt er een nieuw sculpturenpark met internationale artiesten gemaakt, waar mijn werk het eerste beeld voor is. Ik was daar op uitnodiging van Diala Namour, directeur van het museum.”

Moeilijke omstandigheden

“Door het energietekort was het zeker niet altijd eenvoudig. Het land gaat door een enorme crisis en kampt met een gigantisch energieprobleem. Zo voorziet de overheid twee maal per dag twee uur elektriciteit. Gelukkig had de organisatie zonnepanelen, maar dan moest de zon wel schijnen. Ik moest dan ook regelmatig pauzeren, om de batterijen te laten opladen. Om te douchen heel kort de boiler aanzetten om je te wassen met lauw water, de ijskast uitzetten zodat ik stroom had om te werken, … Veel avonden werden met kaarslicht doorgebracht en het is vreemd te zien hoe een levende stad in een duistere spookstad verandert. Lonen die 2000 dollar waard waren, zijn er nu nog 200 waard. Omdat de prijzen zo snel veranderen zijn er voor alles dagprijzen, dus moeilijk om te weten wat je moet betalen. De benzineprijzen zijn verdubbeld tijdens de periode dat ik er was. Wat ook goed te zien is aan het fel verminderde verkeer. Met bankkaarten kan niet meer betaald worden, alles cash, niemand vertrouwt de banken of de regering, Moeilijke omstandigheden, maar de mensen zijn respectvol, dapper en strijdvaardig.”

Jorg Van Daele nam deel aan het Libanon Beirut symposium

Struggle for Peace

“De naam voor het beeldhouwwerk dat ik gemaakt heb, is ‘Struggle for Peace’ (250 cm x 70 cm x 45 cm, in plaatselijke limestone). Het stelt twee harten voor, die in spiegelbeeld op elkaar staan. Twee harten die versmelten tot één, om te vechten voor vrede. Voorzien van vijf verschillende structuren, die symbool staan voor vijf continenten. Ze starten met een complexe vorm, om over te gaan in een rechte, eenvoudige vorm. Dit om de complexiteit van het proces te benadrukken. Gezien de omstandigheden was het ook een hele ‘struggle om op korte tijd dit grote werk af te krijgen.”

Jorg Van Daele nam deel aan het Libanon Beirut symposium
Poster van de inhuldiging
Mooie inhuldiging

Het was een mooie inhuldiging met een paar honderd genodigden, die enorm enthousiast reageerden. Nu op weg naar de volgende uitdagingen. Zo staan Zwitserland, Roemenië, Uruguay en Argentinië op de agenda.

Foto’s: ©Jorg Van Daele

Facebook35
Twitter
Follow Me
Tweet