Laatste nieuws:
Jonge ministers voor het eerst in het arboretum
Een gids van Arboretum Kalmthout vertelt hoe zaadjes en planten zich verspreiden tot over de EU-landsgrenzen. Copyright Arboretum Kalmthout

Jonge ministers voor het eerst in het arboretum

Zal de EU plastic zakjes verbieden?

Van 17 tot en met 28 september organiseert Europa Direct voor het eerst samen met het Arboretum in Kalmthout Europaweken. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool kruipen voor een halve dag in de huid van Europese ministers. Ze zoeken naar een Europese oplossing voor het probleem van plastic afval dat ons milieu vervuilt.

De interactieve Europasessie maakt van de leerlingen echte Europa-experts in amper twee uur tijd. Naast hun rol als minister van een Europese lidstaat, maken ze als het Europees parlementslid de begroting op. “De Europese Unie heeft een steeds grotere impact op ons dagelijks leven. Dit verdient uiteraard ook de nodige aandacht in het onderwijs. Tijdens de Europaweken doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU. Op die manier is Europa later voor hen geen ver-van-mijn-bedshow,” motiveert Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.

De leerlingen wandelen het andere dagdeel door de arboretumtuin op zoek naar antwoorden. Waarom verspreiden en “reizen” planten? En op welke manieren migreren de zaadjes over de landsgrenzen heen? Ze ontdekken de gelijkenissen en verschillen tussen Europese planten en bomen. Ze zien hoe sommige planten zich aanpassen aan het veranderende klimaat en leren wat hen doet groeien tot sterke inwoners van de arboretumtuin.

Deelnemende scholen

Aan de Europaweken in Kalmthout nemen de volgende basisscholen deel:
• Sint-Jozef, Zonnekind, De 4sprong, GBS Maatjes, Basisschool 3D uit Kalmthout
• Berkenbeek uit Wuustwezel
• VBS Voorheide uit Arendonk
• Sint-Cordula uit Schoten
• VGB Yavne uit Antwerpen
• GO! Irishof uit Kapellen

www.arboretumkalmthout.be/

Facebook10
Facebook
Twitter
Visit Us