Laatste nieuws:
Jonge bomen slachtoffer van vandalisme

Jonge bomen slachtoffer van vandalisme

Vier recent aangeplante bomen aan een buurtweg in Essen werden doelbewust afgebroken. Het beschadigen van jonge bomen is een fenomeen dat al langer aan de gang is in de omgeving van Essen Hoek. De gemeente doet een oproep naar getuigen om het vandalisme te melden aan de politie.

Opwaarderen van buurtwegen

De gemeente Essen werkt samen met Regionaal Landschap de Voorkempen om buurtwegen op te waarderen naar trage wegen. Trage wegen zijn vaak onverharde akkerpaden die zowel door landbouwvoertuigen als wandelaars en fietsers worden gebruikt. In december 2021 plantte Regionaal Landschap de Voorkempen heggen en een bomenrij aan buurtweg 8. Deze weg verbindt de Moerkantsebaan met de Papenmoerstraat en de Huybergsebaan.

Jonge bomen slachtoffer van vandalisme2

Niet de eerste keer

Helaas stelde de gemeente op dinsdag 25 januari vast dat vier jonge bomen het moesten ontgelden. Ze werden doelbewust in twee gebroken. En dit is niet de eerste keer dat jonge bomen het doelwit zijn van vandalen in Essen. De politie en natuurinspectie maakten de afgelopen jaren tientallen proces-verbalen op van vernielde bomen in de Papenmoerstraat, Vleetweg, Duinzandlaan Moerkantsebaan, … “Wie hierachter zit, weten we niet’, zegt schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit). “Telkens als de gemeente nieuwe bomen aanplant, worden er een aantal vernield. Sommige boompjes worden omvergereden, andere met brute kracht door midden geschopt of getrokken. We roepen onze bewoners op om een oogje in het zeil te houden en verdachte feiten te melden aan de lokale politie.”

Jonge bomen slachtoffer van vandalisme3

Zo snel mogelijk nieuwe bomen

Zoals steeds vervangt de gemeente de bomen zo snel mogelijk. De kost van de bomen en werkuren wordt nauwkeurig bijgehouden in de hoop dit ooit te kunnen verhalen op de dader. “Een ongeval kan altijd gebeuren, dat is natuurlijk niet uit te sluiten, maar hier is het duidelijk dat de boompjes moedwillig worden afgeknakt”, zegt Jaspers “Dit vandalisme is niet alleen onaanvaardbaar, het kost de gemeenschap ook veel geld, zeker wanneer je weet dat een boompje, al naargelang de soort, al gauw 150 euro kost.”

Bron en foto’s: gemeente Essen

Facebook72
Twitter
Follow Me
Tweet