Je rijbewijs halen wordt mogelijk iets moeilijker

Je rijbewijs halen wordt mogelijk iets moeilijker

Langer oefenen, ouders die een opleiding moeten volgen, een moeilijker manoeuvre en een rijbewijs halen na 30 uur opleiding. Dat zijn in een notendop de aanpassingen aan de rijopleiding die de minister van Mobiliteit wil doorvoeren.

Goede en veilige chauffeurs worden gevormd aan de basis. Daarom is de rijopleiding ook zo belangrijk. België is één van de weinige landen waar ouders of kennissen aspirant-chauffeurs mogen opleiden. Helaas wordt zo vaak achterhaalde kennis of een foute techniek overgedragen. Daarom wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters het vormingsmoment voor begeleiders opnieuw invoeren. Die drie uur durende cursus die een vrije begeleider moest volgen bestond vroeger al, maar werd afgevoerd. Daarnaast wil ze dat leerlingen langer oefenen. Momenteel kun je na drie maanden rondrijden al voor je examen gaan. Die periode zou vijf maanden worden. Verder zou bij de loting van de twee manoeuvres die je op de baan moet uitvoeren altijd één moeilijk manoeuvre zitten. Nu kun je het geluk hebben dat je twee keer een makkelijk manoeuvre loot. De minister wil het eerlijker, zodat de slaagkansen voor iedereen gelijk zijn.

Verkort traject voor wie snel rijbewijs nodig heeft

Helemaal nieuw is het 30 uur pakket met een rijschool. Daarmee mag je na een intensieve opleiding van 30 uur met een erkende rijschool meteen een examen afleggen. Die optie bestaat al in Wallonië en Brussel, maar ontbreekt in Vlaanderen. Een opleiding met de rijschool duurt nu 20 uur. Daarna moet je nog steeds enkele maanden zelf rondrijden met een voorlopig rijbewijs voordat je een examen mag afleggen. In sommige gevallen heb je echter sneller een rijbewijs nodig, bijvoorbeeld als je een job krijgt waarvoor een rijbewijs noodzakelijk is. Het 30 uur pakket is dan de oplossing. Al deze aanpassingen zijn momenteel nog voorstellen, die de komende weken in detail worden uitgewerkt.

Bron: VAB
Foto: PxHere

Facebook182
Twitter
Follow Me
Tweet