Laatste nieuws:
Is xylitol dodelijk voor honden

Is xylitol dodelijk voor honden?

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws: honden die overlijden na het eten van ontbijtkoek of kauwgom. Dat chocolade giftig is voor honden weten de meeste hondeneigenaren wel. Maar dat ontbijtkoek gevaarlijk is en de dood tot gevolg kan hebben, is minder bekend. De boosdoener in ontbijtkoek en kauwgom is xylitol, een veelgebruikte suikervervanger in lightproducten.

Werking xylitol bij de mens
Xylitol is een stof die van nature in planten en bomen voorkomt. Het is even zoet als suiker, maar bevat veertig procent minder calorieën en wordt bij mensen langzamer in het lichaam opgenomen dan suiker. Om deze eigenschappen wordt de stof in lightproducten gebruikt. Bij mensen komt er geen extra insuline vrij na het eten van deze stof en de bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Diabetici kunnen daarom deze zoetstof als suikervervanger gebruiken.

Werking xylitol bij de hond
Bij de hond reageert het lichaam anders. Xylitol wordt bij de hond heel snel opgenomen in het bloed en geeft een enorme respons van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt naar levensgevaarlijke lage waarden. Tevens veroorzaakt xylitol leverfalen. Verschijnselen zijn: braken, zwakte, toevallen, coma en sterfte. De eerste verschijnselen van zwakte en leverontsteking kunnen al binnen dertig minuten na het eten optreden. Leverfalen treedt vaak één of twee dagen later op.

Waar zit xylitol in?
In bijna alle producten waar suiker door zoetstoffen is vervangen zoals: ontbijtkoek, meestal aangemerkt als light of zero; kauwgom zonder suiker; tandpasta en zoetjes. De hoeveelheid xylitol staat vaak niet op een verpakking vermeld, maar voor honden zijn zeer kleine hoeveelheden al giftig.

Behandeling
Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts bij het vermoeden dat je hond xylitol heeft binnengekregen. Geef je hond op weg naar de dierenarts suikerrijke producten te snoepen, om het eventueel dreigende tekort aan suiker in het bloed op te vangen. Als uw hond de xylitol net heeft binnengekregen, laat de dierenarts uw hond braken. Als het langer geleden gegeten is, is het via de maag al opgenomen en heeft laten braken geen zin meer. In dat geval zal uw hond nauwgezet in de gaten gehouden moeten worden in de kliniek.

Bron en foto: Rashondenwijzer.nl

JH

Facebook49
Facebook
Twitter
Visit Us