Laatste nieuws:
Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout
Conservator-directeur Abraham Rammeloo (m.) neemt de Worshipful of Gardeners Award in ontvangst uit handen van master Margaret Holland Prior (2e r.), in het bijzijn van Prince Karim Aga Khan (l.) en Helene Fustier (2e l.), eigenaar van "Domaine de Courson", tijdens de Journées des Plantes op 17 mei 2019 in Chantilly, Frankrijk. Copyright: Laurence Michiels

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout

Arboretum en conservator-directeur ontvangen internationale prijzen

Tijdens de Journées des Plantes de Chantilly mocht conservator-directeur Abraham Rammeloo The Worshipful Company of Gardeners Award in ontvangst nemen voor zijn verdienste als voorzitter van de Jury des Mérites.

De prijs is opnieuw een mooie erkenning voor de inspanningen die het arboretum binnen de internationale plantenwereld levert. Het is een eer die in 2001 aan de grondlegster van het arboretum Jelena De Belder ook al te beurt viel.

Plantendagen in Chantilly

Sinds 1997 reikt The Worshipful Company of Gardeners uit Londen jaarlijks een prijs uit aan een persoonlijkheid die een bijzonder engagement toonde of een uitzonderlijke verdienste leende aan de plantenwereld. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Journées des Plantes, een internationale plantenbeurs die tweemaal per jaar op het kasteeldomein van Chantilly (FR) plaatsvindt.

Tijdens de Journées des Plantes de Chantilly verhandelen de allerbeste kwekers uit heel Europa er hun mooiste planten. De setting van het kasteelpark vormt hierbij de meest exclusieve omgeving. Gedurende drie intense dagen beoordelen verschillende jury’s zowel de planten als de standen.

De Jury international des Mérites, in 1989 opgericht, brengt internationaal gerenommeerde plantenkenners samen. Conservator-directeur van Arboretum Kalmthout Abraham Rammeloo, is voorzitter van deze jury. Vanuit hun professionele kennis en expertise keuren zij de meest noemenswaardige planten. De Jury international des Mérites reikt daarnaast ook aanbevelingen en certificaten uit voor planten die tijdens de plantendagen -vaak in primeur- aan het publiek voorgesteld worden.

www.domainedechantilly.com
www.gardenerscompany.org.uk

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout.affichejpg
Copyright: Arboretum Kalmthout
Worshipful Company of Gardeners Award

1998: Michel Lis (FR)
1999: André Gayraud (FR)
2000: Franklin Picard (FR)
2001: Jelena De Belder (BE)
2002: Association des Parcs Botaniques de France, représentée par sa Présidente Brigitte Fourier (FR)
2003: Louis Benech (FR)
2004: Roy Lancaster (UK)
2005: Barbara Wirth (FR)
2006: Luc-André Lepage (FR)
2007: Les Journées des Plantes (FR)
2008: Greta Sturdza (FR)
2009: Michael Hickson (UK)
2010: Claudie et Gérard Adeline (FR)
2011: Hans Simon (DE)
2012: Anne Morlet (FR)
2013: Ole Hamman (DK)
2014: Le Jury des Mérites, pour son 25ème anniversaire
2015: Fabienne de Seze (FR)
2016: Prince Amyn Aga Khan (FR)
2017: Alix de Saint-Venant (FR)
2018: Daan Smit (NL)
2019: Abraham Rammeloo (BE)

Al meer dan 30 jaar plantendagen in Kalmthout

Ook in Arboretum Kalmthout kunnen plantenliefhebbers al meer dan 30 jaar terecht voor een gespecialiseerde plantendag, die er tweemaal per jaar -op kleinere schaal- gehouden wordt. De plantendagen passen perfect bij de missie en de oorsprong van de tuin. Arboretum Kalmthout evolueerde sinds 1856 uit een bomenkwekerij naar een botanische landschapstuin met wereldfaam.

Robert en Jelena De Belder creëerden in Kalmthout een klein paradijs en onderhielden vele internationale contacten in de plantenwereld. Historisch gezien is er een nauwe samenwerking tussen Arboretum Kalmthout en de plantendagen van Chantilly. Zo hielpen de De Belders met de organisatie van het eerste plantenfestival van Courson nabij Parijs, dat 5 jaar geleden naar Chantilly verhuisde. Dit was in 1982 en de eerste grote plantenbeurs op het Europees vasteland. Twee jaar later, in 1984, besloten ze in België hun eigen plantendag te organiseren. Ze maakten daarmee de link tussen tuiniers en professionele kwekerijen in een tijd waarin dit nog niet zo evident was. Met hun honger naar kennis en liefde voor bijzondere tuinplanten inspireerden ze vele plantenliefhebbers.

De plantendag van Arboretum Kalmthout begon als een ruilbeurs voor zaden, bollen en planten, toen nog op de parking van het domein. Voor Jelena De Belder was het een tweede natuur om zaden en planten uit te wisselen. Volgens haar kon je enkel planten houden, door ze weg te geven. Een mooie gedachte waarin vele plantenliefhebbers zich herkennen, en die zondermeer past bij de plantendag. Later, in 2001, eerde The Worshipful Company of Gardeners Jelena voor haar uitzonderlijke verdienste in de plantenwereld met een Award.

Op zondag 6 oktober 2019 organiseert Arboretum Kalmthout haar eerstvolgende plantendag.

www.arboretumkalmthout.be

Garden of Excellence

Bij het bezoek van de American Horticultural Society afgelopen donderdag kreeg Arboretum Kalmthout internationale erkenning met de uitreiking van het certificaat ‘Garden of Excellence’. Holly H. Shimizu, plantenexpert en voormalig directeur van de United States Botanic Garden in Washington, prees het arboretum voor haar uitstekende tuin- en collectiebeheer. De American Horticultural Society is met bijna 20.000 leden één van de oudste tuinorganisaties in de Verenigde Staten. Met haar uitgebreid educatief programma brengt ze vele tuinliefhebbers en -kenners wereldwijd samen.

Internationale erkenning voor Arboretum Kalmthout.affiche2
Het certificaat ‘Garden of Excellence’ uitgereikt door de American Horticultural Society tijdens haar bezoek op 16 mei aan Arboretum Kalmthout.
Copyright: Arboretum Kalmthout

www.ahsgardening.org

Bron en foto’s: gemeente Kalmthout

Facebook111
Facebook
Twitter
Visit Us