Integrale controle bij Roosendaalse shishalounges

Integrale controle bij Roosendaalse shishalounges

Op donderdag 25 april werden in Roosendaal zogenaamde shishalounges gecontroleerd. Dit zijn cafés waar klanten tegen betaling waterpijpen kunnen roken. Het ging om een integrale actie, waarbij toezichthouders en handhavingsjuristen van de gemeente Roosendaal samen met controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op pad gingen. De politie en Enexis waren stand-by om ondersteuning te verlenen.
Vergunning en inrichting

De medewerkers van de gemeente controleerden onder andere de naleving van de Drank- en Horecawet, de vergunningseisen, ondermijningssignalen, speelautomaten, inrichtingseisen, prostitutiesignalen en brandveiligheid. Hierbij werden overigens geen overtredingen geconstateerd. Daarnaast werd er gekeken of er lachgas verkocht werd en werd er preventief informatie verstrekt over de gevaren van het gebruik van lachgas.
Waterpijpen

De NVWA heeft bij de vijf shishalounges een monster genomen van de vulling van de shisha ’s (=waterpijp). Het vermoeden bestaat dat bij alle vijf de shishalounges een vulling gebruikt werd waarin tabak verwerkt was. Dat betekent dat er mogelijk sprake is van een overtreding van de Tabaks- en rookwarenwet. De resultaten van de bemonsteringen laat ongeveer twee weken op zich wachten.

In horecagelegenheden geldt een rookverbod voor het roken van tabaksproducten. Dit verbod geldt dus ook voor shishalounges, cafés waar klanten tegen betaling waterpijpen kunnen roken. De producten die met een waterpijp worden gerookt, zijn te verdelen in twee categorieën: producten mét tabak en producten zonder tabak. Het roken van producten met tabak in een shishalounge is alleen toegestaan in een rookruimte, zolang het gebruik van een rookruimte wettelijk nog is toegestaan.

De producten zonder tabak kunnen kruiden en gedroogd fruit bevatten. Het roken van deze producten valt niet onder het rookverbod op basis van de huidige Tabaks- en rookwarenwet.

Bron: gemeente Roosendaal

Facebook7
Facebook
Twitter
Visit Us