Laatste nieuws:
Huist er een brandweerman of -vrouw in jou

Huist er een brandweerman of -vrouw in jou?

De brandweer in de gemeente Essen maakt deel uit van Brandweerzone Rand. De brandweer is steeds op zoek naar nieuwe brandweerlui. De brandweerpost van Essen zocht drie vuurvechters en vond er slechts één. Wij willen je warm maken om brandweerman te worden, want we kunnen er best nog gebruiken.
Wesley Brouwers (20 jaar) volgt in 2018 een opleiding om deel uit te maken van het brandweerkorps van Essen; een droom die uitkomt. Maar wel een droom waar je, zoals de meeste dromen, aan moet werken.

Federaal geschiktheidsattest
“In 2016 haalde ik mijn federaal geschiktheidsattest. Je legt dan allerlei proeven af die aantonen of je over bepaalde eigenschappen beschikt die nodig zijn om brandweerman te worden. De proeven bestaan uit een competentietest, een handvaardigheidstest en een lichamelijke proef. De handvaardigheidstest kan bestaan uit simpele taken uit de loodgieterij, houtbewerking of elektriciteit. De fysieke proeven variëren van 600 meter lopen, een evenwichtsbalk, een zware zak voortslepen tot trappen lopen, want interventies zijn soms zwaar.”

Op gesprek bij Brandweerzone Rand
Wesley slaagde met glans en behaalde zijn attest. Toch moest hij nog even wachten voor hij bij de brandweer kon. In 2016 waren er geen vacatures voor het korps in Essen. Eind 2017 zochten ze enkele mensen en zag Wesley zijn kans.

“Als 16-jarige heb ik een brandweerinterventie van dichtbij gezien. Ik was meteen gebeten door de microbe en wilde brandweerman worden. Zodra ik de vacature zag, heb ik gesolliciteerd. Het geschiktheidsattest had ik al op zak. Je komt op gesprek bij Brandweer Zone Rand, want zij willen zeker zijn dat je weet wat je te wachten staat. Aan de slag gaan bij de brandweer moet een weloverwogen keuze zijn. Je moet bereid zijn om wat van je vrije tijd op te offeren om anderen te helpen.”

De opleiding bij Campus Vesta
Na je geschiktheidsattest en je sollicitatie begint het echte werk: een opleiding bij Campus Vesta in Ranst, de provinciale brandweerschool.

“In 2018 volg ik een opleiding van 264 uur. Na de opleiding loop ik nog een jaar mee op de post. Als ik dat goed afrond, kan ik benoemd worden tot brandweerman. Ik zal harde dingen te zien krijgen. Het is altijd afwachten hoe je daar mee om zal gaan. Ik heb er wel het volste vertrouwen in en je staat er natuurlijk niet alleen voor. Je collega’s ondersteunen je altijd. Ik kijk er vooral naar uit om mensen te helpen.”

Elke brandweerman wordt vergoed
Maar voor al dat werk en de tijd die je er in steekt, mag er ook iets tegenover staan. Kapitein commandant Leo Buermans verduidelijkt wat ‘vrijwillig’ nu inhoudt.

“Als vrijwillige brandweerman ben je één week op vier van dienst. Dan verwachten we dat je buiten je werk of studie beschikbaar bent en dus snel in de kazerne kan staan om uit te rukken. Daarbuiten geef je zelf je beschikbaarheid aan, al willen de meeste brandweermannen er zelf zo vaak mogelijk bij zijn. Ook oefeningen en opleidingen vragen tijd, maar we zijn er trots op dat onze vrijwilligers goed opgeleid en geoefend zijn. Voor elke interventie, oefening en opleiding word je vergoed, want we stellen de tijd en inspanningen van onze mensen erg op prijs. Maar onze mannen doen het voor de brandweermicrobe en voor de groep. Ze willen helpen.”

Bron en foto: gemeente Essen

JH

Facebook18
Facebook
Twitter
Visit Us