Laatste nieuws:
Wat met je huisdier als je op vakantie gaat.gif

Wat met je huisdier als je op vakantie gaat?

Wanneer de baasjes op vakantie gaan, wat gebeurt er dan met Minoes de poes of Hector de hond? Lees deze aanbevelingen zorgvuldig.

Mee op reis
-Misschien leuk voor de kinderen, maar niet altijd in het belang van het huisdier zelf. Doe je het toch, geef je huisdier dan extra aandacht.
-Kijk na of je verblijfsplaats wel toegelaten en geschikt is voor huisdieren.
-Honden, katten en fretten moeten een EU-dierenpaspoort hebben én geïdentificeerd zijn met een chip. Een tatoeage geldt nog als ze voor 3 juli 2011 werd geplaatst en duidelijk leesbaar is, maar niet als je naar het VK, Ierland of Malta reist.
-Zorg dat je dieren de juiste vaccinaties kregen, ook voor de landen waar je doorheen rijdt. Vraag raad aan je dierenarts.
-Denk tijdens de rit aan het welzijn van je dier. Zorg dat het veilig zit in een stevige bench. Scherm het goed af van de zon en laat het niet achter in de wagen. Hun lichaamstemperatuur loopt namelijk sneller op dan bij mensen.

Thuis laten
-Huisdieren zijn gewoontedieren en blijven het liefst in hun vertrouwde omgeving. Laat buren, familie of vrienden de verzorging even over nemen.
-Schrijf alle (eet)gewoontes op en neem die door met de oppas.
-Kies een oppas die niet bang is van je huisdier en bereid is er wat aandacht aan te geven.
-Wijs de oppas erop dat op warme dagen voldoende water en afkoeling extra aandacht moeten krijgen.
-Schrijf de gegevens van de dierenarts op voor noodgevallen.

Op dierenpension
-Vaak zijn dierenhotels gespecialiseerd in ofwel honden ofwel katten. Sommige voorzien ook plaats voor andere kleine huisdieren.
-Kies een pension dat erkend is door de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. Een overzicht vind je op www.lne.be/dierenwelzijn.
-Reserveer ruim op voorhand je plaats.
-Om infecties en ziektes te vermijden, zijn enkel huisdieren die de verplichte vaccinaties kregen toegelaten.

Het dierenpaspoort
Honden, katten en fretten moet een EU-paspoort hebben als ze reizen binnen de Europese Unie. Honden hebben een registratieplicht in België, ook al blijven ze in het land, en krijgen bij de registratie automatisch hun paspoort. Fretten hebben geen registratieplicht in België, maar moeten wel geregistreerd worden als ze naar het buitenland reizen. Katten hebben nog maar sinds kort een registratieplicht wanneer ze verkocht of weggegeven worden. Heel wat katten hebben daarom nog geen EU-paspoort. Je kunt er altijd een vragen bij je dierenarts.
Meer info: www.lne.be/dierenwelzijn.

Bron en foto: VAB

JH

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us