Laatste nieuws:
Hopelijk kan het dienstencentrum openblijven

“Hopelijk kan het dienstencentrum openblijven”

“Wij voelen hier sterk de impact van de coronamaatregelen”, vertellen centrumleider Elke Mella en vrijwilliger-chauffeur Ferre Van Noten.

We namen het interview af de dag na de bekendmaking van de verstrengde maatregelen voor de provincie Antwerpen. Gelukkig moet het dienstencentrum niet dicht. Maar het blijft moeilijk te voorspellen of we door mogelijke, nog strengere maatregelen, het dienstencentrum in de toekomst terug moeten sluiten.

Welke impact heeft COVID-19 op jullie werking?

Elke: “Voor het dienstencentrum was de impact van de afgelopen maanden enorm. Bovendien vormen de bezoekers en de meeste van onze vrijwilligers door hun leeftijd een risicogroep. Dat maakt het er niet eenvoudiger op. Normaal mogen wij in ons restaurant een middagmaal aanbieden aan een 60-tal senioren, maar door de maatregelen en mensen die zelf kiezen om nog niet te komen, zien we nu ongeveer één derde van onze bezoekers.”
Ferre: “Ik doe ondertussen al 13 jaar vrijwilligerswerk in het dienstencentrum, maar zoiets hebben we natuurlijk nog nooit meegemaakt. Toevallig heb ik vandaag (28 juli) mijn eerste rit terug gereden met de handicar sinds de lockdown in maart. Nochtans is de handicar zo goed ontsmet en uitgerust dat ik soms denk dat ik daar veiliger zit dan wanneer ik hier kom helpen (lacht).”

Mensen maken minder gebruik van de handicar?

Ferre: “Ja, absoluut. Ten opzichte van hetzelfde moment vorig jaar hebben we 500 ritten minder gereden. En zoals ik al zei, is het nochtans heel veilig om mee te rijden. Ik mag nu maar één passagier per rit meenemen en moet verder strenge maatregelen naleven, terwijl we vroeger wel eens twee of drie mensen tegelijkertijd vervoerden.”

Vallen alle activiteiten stil?

Elke: “Spijtig genoeg wel, al is dat een beetje door een samenloop van omstandigheden. Voor sommige activiteiten hebben we te weinig ruimte om voldoende afstand te kunnen bewaren, of is het spelen praktisch bijna niet haalbaar. Biljarten of petanque zijn plots minder leuk, als je continu ballen of de tafel moet ontsmetten. Bij activiteiten als een bingonamiddag, stoelturnen of linedance zijn we ook afhankelijk van de lesgever of de begeleidende vrijwilliger. Zien zij het al terug zitten om te starten? Onze crea bea’s, die handwerk doen en knutselen, blijven wel komen, maar het computercafé doen we nog niet. Het fietsen op maandagmiddag gaat wel gewoon door, maar ook daar zien we een verlaagde opkomst.”
Ferre: “Ik kom hier om de drie weken frieten bakken, maar daar hebben we er veel minder van nodig. Normaal mogen we van maandag tot en met vrijdag elke middag voor 60 senioren een maaltijd bereiden, maar nu is onze capaciteit beperkt tot 34 eters. En daar komen we nu meestal niet aan.”

Hebben bezoekers begrip, of blijken sommigen ongeduldig?

Elke: “De mensen tonen zeker begrip, maar we voelen wel een sterke nood aan sociaal contact. Sommige bezoekers raken geïsoleerd als wij moeten sluiten. Het is ongelooflijk hoe we enkele mensen weer zagen openbloeien bij de heropening. Daarom hopen wij in de eerste plaats dat we nu zeker open kunnen blijven. Welke activiteiten we aanbieden, bekijken wij in overleg met onze vrijwilligers. Voel jij je trouwens geroepen om ook mee te komen helpen in dienstencentrum ’t Gasthuis, ben je altijd welkom!”, geven Elke Mella en Ferre Van Noten nog graag mee.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook41
Facebook
Twitter