Laatste nieuws:
Hoe stook je het best?

Hoe stook je het best?

Het lokaal bestuur van Wuustwezel en de stad Hoogstraten hebben een studie laten uitvoeren over de luchtkwaliteit. Hieruit blijkt onder meer dat houtverbranding bij ons een belangrijke bron van fijn stof is. Als je correct stookt, kan dat een merkbare verbetering van de luchtkwaliteit opleveren.

We hebben de kwaliteit van de lucht die wij dagelijks inademen dus zelf mee in de hand. We geven je graag enkele tips om bij te dragen aan een betere en gezondere luchtkwaliteit in onze regio.

Alleen maar voordelen

Als je correct stookt, veroorzaak je minder luchtverontreiniging en minder gezondheidsproblemen. Bovendien heb je meer warmteopbrengst en dus is het goedkoper.

Gebruik alleen droog hout.

Voeg tijdens het stoken beter regelmatig kleine hoeveelheden hout toe.
Sluit de deur zo snel mogelijk. Zo brandt het vuur optimaal en komen er minder schadelijke stoffen vrij.
Leg de houtblokken tijdens het aanmaken kruislings. Tijdens de brandfase mogen de houtblokken in dezelfde richting liggen.

Voldoende luchttoevoer

Zorg bij het aansteken en tijdens het stoken voor voldoende luchttoevoer.
Zet de luchttoevoer volledig open bij het aansteken van de kachel.
Als de kachel goed brandt, verminder je de luchttoevoer een beetje. Let erop dat de vlammen niet kleiner worden.
Sluit de luchttoevoer van je houtkachel nooit af zolang het vuur brandt. Zo vermijd je het risico op CO-vergiftiging.

Twijfel je of je goed stookt?

Kijk naar de vlam.
Blauwe, geelrode of lichtrode vlammen wijzen op een goede verbranding. Rode of donkerrode vlammen zijn niet goed.
Kijk naar de assen. Als het goed is, hou je alleen lichtgrijze assen over met geen of weinig houtskool.
Kijk naar de schoorsteen.
Als de rook wit of vrijwel onzichtbaar is, ben je goed bezig. Dan bestaat de rook vrijwel uitsluitend uit waterdamp. Donkere rook is een alarmsignaal. Je verbrandt dan afval, nat hout of met te weinig luchttoevoer. Dat zie je niet alleen, je ruikt het ook! Deze rookgassen geven aanslag aan de binnenkant van je schouw. Dat vergroot de kans op schouwbrand. Onderhoud je kachel en schoorsteen. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen.

Meer tips over houtverbranding vind je op www.stookslim.be.

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pixabay

Facebook40
Facebook
Twitter