Laatste nieuws:
Hoe duur is het om te wonen in Essen

Hoe (duur) is het om te wonen in Essen?

In de provincie Antwerpen ligt de gemeente Essen, die aan drie kanten grenst aan Nederland, net niet omsingeld door onze Noorderburen dus. Kijk je even mee hoe (duur) het er is om te wonen?

Over het algemeen wordt aangenomen dat de naam Essen slaat op hooggelegen akkers bij een waterloop of nederzettingen aan een beek. Ook de boomsoort es wordt wel eens verwant aan de gemeentenaam. Zeker is alvast dat reeds in de prehistorie mensen in dit gebied rondtrokken en woonden. Getuige daarvan: de verschillende vondsten uit die tijd.

Smokkelaars
Anno 1159 werd Essen als allodium geschonken aan de Abdij van Tongerlo, dat samen met Kalmthout en het Tongerloose deel van Huijbergen (in het huidige Nederland) één heerlijkheid werd, die tot de Franse Revolutie eigendom bleef van de abdij.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de gemeente volledig afgesneden van de buitenwereld, daar de Duitsers het niet nodig vonden om de “bult” af te spannen door prikkeldraad en ze voor de gemakkelijkste oplossing rechtdoor kozen. Dit werd de zogenaamde Dodendraad genoemd. Het neutrale Nederland spande bovendien op zijn beurt de resterende kilometers af, waardoor Essen totaal onbereikbaar werd … behalve voor de zeer talrijke smokkelaars die er gouden zaken deden.

Vandaag de dag gaat het er in Essen veel rustiger aan toe. Je vindt er een oase van rust en groen, ideaal om te voet, met de fiets of per huifkar te verkennen, alleen of met het hele gezin. En ja, er wonen is ook zeer fijn, zoals je hieronder kan zien …

Infographic

Bron: Hebbes.be

JH

Facebook15
Facebook
Twitter
Visit Us