Laatste nieuws:
Hoe diervriendelijk is uw lokaal bestuur

Hoe diervriendelijk is uw lokaal bestuur?

In 2017, een jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, telde Vlaanderen 95 schepenen van Dierenwelzijn. De telling van GAIA leert dat er vandaag 238 schepenen van Dierenwelzijn zijn, een stijging van 150%. Dat is het resultaat van GAIA’s jarenlange campagne voor een lokaal dierenwelzijnsbeleid. Maar hoe vullen die schepenen van Dierenwelzijn hun bevoegdheid in? GAIA maakte een tussentijdse balans op en publiceerde recentelijk de resultaten daarvan.

Van alle Vlaamse gemeenten heeft zo’n 80% een schepen van Dierenwelzijn. In Wallonië 85%. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een schepen van Dierenwelzijn in 18 van de 19 gemeenten. Enkel Molenbeek heeft er geen. Een ambtstermijn duurt zes jaar en we zijn nu drie jaar ver, tijd dus om een eerste blik te werpen op de verwezenlijkingen van de verschillende Vlaamse schepenen inzake lokaal dierenwelzijnsbeleid. Wat gaat goed, wat kan nog verbeterd worden?

Bekijk hier de resultaten.

Speerpunten

Op basis van meer dan zestig vragen en tien speerpunten maakten we een ranking op. Tot die speerpunten behoren onder andere de aanwezigheid van een schepen van Dierenwelzijn, sensibilisering van de bevolking, een beleid rond zwerfkatten, een diervriendelijke controle van de populatie stadsduiven, de afwezigheid van levende dieren op markten, kermissen en braderijen, een verbod op knallend vuurwerk en de onmogelijkheid om een vergunning voor thuisslachtingen te bekomen.

Volledige top tien

De ranking werd opgemaakt aan de hand van de antwoorden die GAIA ontving van de steden en gemeenten. Goud gaat naar de Limburgse gemeente Oudsbergen, zilver naar Brasschaat (Antwerpen) en brons naar Sint-Katelijne-Waver (Antwerpen). Hieronder vindt u de volledige top tien en op onze website www.kiezenvoordieren.be de feedback per stad of gemeente die participeerde.
1. Oudsbergen (L): 92%
2. Brasschaat (A): 91%
3. Sint-Katelijne-Waver (A): 90%*
4. Herentals (A): 90%
5. Oudenaarde (O-V): 89%
6. Scherpenheuvel-Zichem (V-B): 88%*
7. Merksem (A): 88%
8. Sint-Niklaas (O-V): 87%
9. Hamont-Achel (L): 85%*
10. Herk-De-Stad (L): 85%

* Dat Sint-Katelijne-Waver derde gerangschikt staat en Herentals vierde, hoewel hier hetzelfde percentage vermeld wordt, komt doordat Sint-Katelijne-Waver een beter resultaat na de komma behaalde. Dezelfde redenering geldt voor de rangschikking van Scherpenheuvel-Zichem en Merksem, en Hamont-Achel en Herk-De-Stad.

Check hier de score van uw gemeente of stad

Analyse huidige situatie

De resultaten moeten beschouwd worden als een leidraad binnen een dynamisch proces. GAIA maakte een analyse van de huidige situatie op lokaal niveau. Wat zijn de uitdagingen waar besturen voor staan, wat loopt vlot, wat niet? Verschillende gemeenten die eerder laag scoren, gaven wel te kennen werk te willen maken van een beter beleid op het vlak van dierenwelzijn. De tweede helft van de legislatuur zal dan ook duidelijk maken wie zijn woorden zal omzetten in daden.

Herkansing in 2024

Gemeenten die nu niet antwoordden, krijgen een herkansing in 2024. We zullen onze enquête dan herhalen, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen, en de finale balans opmaken van zes jaar lokaal beleid. De echte prijzen worden pas dan, aan de meet, uitgereikt.

Stuur het memorandum met de 10 speerpunten van GAIA zeker door naar uw burgemeester en schepen van Dierenwelzijn. Zo ijvert u mee voor een diervriendelijk beleid in uw stad of gemeente.

Bron: Gaia.be
Foto: Pixabay

Facebook19
Twitter
Follow Me
Tweet