Laatste nieuws:
Hitte leidde tot enorme sterfte onder varkens

Hitte leidde tot enorme sterfte onder varkens

Varkens uit de vee-industrie zijn niet opgewassen tegen de hoge temperaturen van vorige week. In België stierf tijdens de hittegolf 30% meer varkens en koeien dan normaal. Precieze cijfers uit Nederland zijn nog niet bekend, maar Varkens in Nood maakt zich grote zorgen. De extra vetgefokte industrievarkens zijn zo gebouwd dat ze hun warmte niet kwijt kunnen en bezwijken bij hoge temperaturen.

Hittestress maar geen modderpoel

Anders dan mensen kunnen varkens niet zweten. Daardoor ontstaat snel oververhitting, met apathie, miskramen bij zeugen, uitdroging en hartfalen als gevolg. De enige effectieve manier voor varkens om warmte kwijt te raken, is door een duik in een modderig poeltje. Maar varkens in de vee-industrie hebben geen modderbad.

Sommige boeren proberen hun dieren verkoeling te bieden door het (metalen) dak van de stal nat te spuiten of extra water aan de dieren te geven, maar deze maatregelen zijn een druppel op een gloeiende plaat. Stallen zijn namelijk vaak overvol en zitten potdicht en het is vrijwel onmogelijk om die stallen koel te houden.

Beelden uit onderstaand filmpje kunnen als schokkend worden ervaren!

Vleesvarkens doorgefokt

Volwassen zeugen in de vee-industrie zijn wel vier keer zo zwaar als het oorspronkelijke varken. Ze wegen geen 60 kilo zoals een wild zwijn maar 240 kilo. Het lijf is enorm gegroeid maar de organen, zoals longen en hart zijn niet meegegroeid en kunnen de hitte niet aan. Ook de neus die de functie van radiator heeft, is in verhouding veel te kort en kan de warmte niet afvoeren. Frederieke Schouten, veearts bij Varkens in Nood: “De veel te zware doorgefokte varkens zijn kwetsbaar tijdens een hittegolf en overlijden massaal aan hittestress. Een vreselijke manier om te sterven.”

Kadaverdienst Rendac geeft aan bij hitte vaker uit te rijden, maar wilde de sterftecijfers nu niet openbaar maken

https://www.varkensinnood.nl/hittestress

Video: Varkens in nood
Foto: Pixabay

Facebook180
Twitter
Follow Me
Tweet