Laatste nieuws:
Herdenking gefusilleerden

Herdenking gefusilleerden

Arthur Boel werd 100 jaar geleden op 3 september 1917 geëxecuteerd door de Duitsers in Fort V te Edegem. Om dit te herdenken wordt er op 3 september 2017 van 15 uur tot 18 uur een wake gehouden aan het monument op de hoek van de Mariënlaan en de Prins Boudewijnlaan te Edegem.
Arthur Boel is in Wuustwezel het beste gekend door de wapens die hij deed verdwijnen, waardoor burgemeester J. Fr. Hens verantwoordelijk werd gesteld en juist op tijd naar Nederland kon vluchten. Arthur Boel verbleef in café “Op den Hoek” (nu long drink), van hieruit trok hij naar de omliggende dorpen om te spioneren, deze berichten werden door de elektrische draadversperring gesmokkeld.
Door verraad werd hij opgepakt, ondervraagd, gefolterd om zijn kompanen te verraden. Hij zei niets en werd dus ter dood veroordeeld. Als erkenning kreeg hij een straatnaam in Gooreind.

Op 14 juli 2017 vond er reeds een herdenking plaats in Edegem. De gemeentebesturen waarvan de verschillende gefusilleerden afkomstig waren (waaronder Arthur Boel) werden uitgenodigd om deel te nemen. De drie NSB afdelingen uit Gooreind, Loenhout en Wuustwezel waren vertegenwoordigd. De levensloop van de slachtoffers werd naar voor gebracht en er werd een rondleiding georganiseerd door Fort V, met onder andere een bezoek aan de plaats van executie.

Bron en foto: gemeente Wuustwezel

JH

Facebook6
Facebook
Twitter
Visit Us