Laatste nieuws:
Heilig Hart opnieuw één school
Heilig Hart opnieuw één school

Heilig Hart opnieuw één school

Ook het Instituut Heilig Hart start het schooljaar 2016-2017 in een nieuw gebouw. De leerlingen van de tweede en derde graad verhuizen daarbij van de vestiging op Heuvel naar de Kapellensteenweg. Directeur Marc Vanderzande vertelt hoe zo twee scholen opnieuw één worden.

Hoe ontstond het idee voor een nieuwbouw?
Marc: “Het verhaal begint eigenlijk al in 1996, toen alle leerlingen nog op de vestiging Heuvel zaten. De school kreeg een doorlichting. Het pedagogisch deel daarvan was helemaal oké, over de infrastructuur kregen we wel wat opmerkingen. De school werd te groot en we moesten op zoek naar extra ruimte. Toen Kadrie verhuisde, konden we met de eerste graad hier op de Kapellensteenweg terecht. Maar de gebouwen waren oud en we beslisten om die alvast te renoveren.”

Van waar kwam het geld voor die renovaties?
“Als school kan je een dossier voor nieuwbouw en renovatie indienen bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn). Veel scholen doen dat, dus er is een wachtlijst. Via verkorte procedures konden we toch al snel de binnenkant van de gebouwen aanpakken. In 2009 kwam de grond naast de school te koop. Die kochten we aan en daardoor was onze spaarpot leeg. We vroegen AGIOn om uitstel voor onze nieuwbouw.”

Uiteindelijk konden jullie toch starten.
“In april 2014 konden we de offertes openen. Dat wil zeggen dat verschillende bouwondernemingen een prijsvoorstel konden doen. Uiteindelijk kozen we voor Noordbouw uit Herentals, dat in april 2015 met de bouwwerken startte. De nieuwbouw voldoet aan alle moderne normen op vlak van verwarming, elektriciteit, ventilatie… Intussen kregen we nog extra subsidies van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits. Heilig Hart opnieuw één school door nieuwbouwproject Daarmee bouwen we nu ook een sanitaire blok. Die zal klaar zijn samen met de nieuwbouw.”

Wat gebeurt er met de bestaande gebouwen?
“Die blijven we gewoon gebruiken, want door de renovaties zijn die helemaal in orde. Zo creëren we veel extra lokalen, waardoor de tweede en derde graad naar hier kunnen verhuizen. De gebouwen op Heuvel waren ook oud, hadden enkel glas en we huurden die. Met de verhuizing zullen we opnieuw een school vormen.”

Dat zal een hele aanpassing zijn. Wat zijn de voordelen?
“Ten eerste zijn we ook gewoon een school. Dan is het fijn om op dezelfde plaats te zitten. Daarnaast heeft het praktisch en pedagogisch een aantal voordelen: leerkrachten hoeven niet meer te pendelen tussen de twee vestigingen, het pedagogisch overleg wordt makkelijker, slechts een administratie, de leerlingenraden kunnen vaker samen vergaderen… De school wordt ook beter toegankelijk, zowel langs de voor- als de achterkant. Met de nieuwe fietsverbinding hoeven leerlingen die met de fiets komen niet meer altijd langs de Kapellensteenweg te rijden.”

Op 1 september starten jullie allemaal op de Kapellensteenweg. Daar gaat nog wel wat werk aan vooraf?
“Verhuizen is ook iets achterlaten. We organiseren een afscheidsmoment op de andere locatie. En dan vliegen we er met heel wat leerkrachten in om alles verhuisd te krijgen: eerst brengen we alles naar de turnzaal op de Kapellensteenweg. Half augustus krijgt het zijn plaats in de nieuwbouw. Die verhuisdagen sluiten we altijd af met een bbq om de helpende handen te bedanken. Zo raken we helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar. Een speciaal jaar, dat we samen met alle leerlingen goed inzetten met een gezamenlijk ontbijt op 2 september. Opnieuw een school, daar kijken we naar uit.”

INFO:
www.hhartkalmthout.be

Bron en foto: Gemeente Kalmthout

JH

Facebook36
Facebook
Twitter
Visit Us