Hallo, ik ben een paardebloem

Hallo, ik ben een paardebloem

Veel mensen noemen mij onkruid maar ik ben een vriend en kom je helpen!

Als je mij ziet, bedenk dan dat ALLEEN IK maar daar op dat plekje wil en kan groeien. Want:
-Of de bodem is te compact/hard/aangestampt en die wil ik met mijn wortels graag voor je losmaken.
-Of er is te weinig calcium in de bodem welke ik met het afsterven van mijn bladeren weer wat voor je zal aanvullen.
-Of de bodem is te zuur. Maar ook dat zal ik voor je verbeteren als je mij de kans geeft.
-Of een mengeling van bovenstaande redenen natuurlijk. 😊

Ik kondig het voorjaar aan

Ik kom omdat je bodem mijn hulp nodig heeft, dus het beste laat je mij ongestoord mijn gang gaan! Als alles hersteld is, zal ik vanzelf weer verdwijnen, beloofd! Probeer je me toch voortijdig met wortel en al te verwijderen, hoe secuur ook, ik kom met 2x zoveel terug! Net zo lang tot je bodem verbeterd is.
Je kan zelfs aan mijn groei zien in welk stadium mijn hulp zit. Liggen mijn bladeren plat op de grond dan ben ik nog lang niet klaar, maar reiken ze allemaal omhoog dan ben ik al een heel eind op weg. Iets heel anders is dat ik een van de eerste bloeiers ben in het voorjaar, dus ik kondig het voorjaar/de zomer voor je aan. Overdag als het warm is, zet ik mijn bloemen open, maar s’avonds als het afkoelt doe ik ze snel weer dicht. Sterker nog, als het overdag niet warm genoeg is doe ik ze helemaal niet open!

Eerste voedsel voor insecten na winterslaap

Mijn bloemen zijn het eerste voedsel voor insecten na hun winterslaap en daar waar andere planten OF stuifmeel OF nectar hebben, heb ik ze allebei! En niet te zuinig ook! Mijn bloemen zijn trouwens zelfs lekker voor jullie mensen, wist je dat? Ik werd vroeger “honing (of goud) van de armen” genoemd, omdat ze zo lekker zoet zijn in, bijvoorbeeld, jam, saus of salade. Het internet staat vol met recepten! Maar wacht nog even tot eind Mei of later voor je begint met plukken en zelfs dan, pluk nog niet alles aub! De biodiversiteit en bijen zullen je heel erg dankbaar zijn!

Hallo, ik ben een paardebloem2

En als laatste: zie je mij staan maar in plaats van gele bloemblaadjes heb ik allemaal witte pluisjes? Doe dan een wens…..en blaas heeeel hard…..als je al mijn zaadjes ineens hebt afgeblazen zal ik ook nog eens proberen je wens uit te laten komen!

Was getekend,

Jouw vriend, de paardebloem

Bron: Tuindingen.nl
Foto’s: Pxhere

Facebook79
Facebook
Twitter