Laatste nieuws:
GroenRand roept op om Antitankgracht proper te houden

GroenRand roept op om Antitankgracht proper te houden

De jaarlijkse ‘Wereld Waterdag’ (World Water Day) is een internationale dag in het teken van water op 22 maart. De Belgische organisatie River Cleanup lanceert het project #rivercleanupchallenge.

Dit initiatief maakt mensen warm om gedurende één maand dagelijks tien minuten lang zwerfvuil op te rapen, maar verschillende mensen maken dagelijks de Antitankgracht en omgeving zwerfvuilvrij. GroenRand wil deze mensen op 22 maart extra bedanken.

Vermeerdering zwervuil Antitankgracht

Corona leert ons hoe essentieel groene ruimte is voor ons allemaal, naar buiten trekken met familie, vrienden of op je eentje. Frisse lucht inademen tijdens een wandeling of tot rust komen tijdens een fietstocht langs de Antitankgracht. Natuurvereniging GroenRand koestert de Antitankgracht, want zij vormt een ideaal natuurverbindingslint met alle omliggende groene gebieden. De natuurvereniging is blij dat sinds corona steeds meer wandelaars en fietsers het pad langs de Antitankgracht ontdekt hebben. Helaas impliceert dit ook een vermeerdering van zwerfvuil langs de Antitankgracht.

GroenRand roept op om Antitankgracht proper te houden
Trieste buit na opruimactie
Dagelijks moet Antitankgracht en omgeving opgeruimd worden!

GroenRand verspreidde verleden jaar 600 voorleesboekjes- ter preventie van zwerfvuil- met een verhaal op kindermaat in de scholen. Otter Olga, altijd op zoek naar een stukje rivier of gracht met proper water, vond dit in de Antitankgracht. Olga houdt er niet van dat mensen vuile vieze dingen zomaar weggooien in de natuur. Om volwassenen bewust te maken van de zwerfvuilproblematiek nam GroenRand in 2021 deel aan de World Cleanup Day. Vanop vier verschillende locaties trok de vereniging met vrijwilligers erop uit om de omgeving van de Antitankgracht schoon te maken, maar dit heeft allemaal weinig uitgehaald. Dagelijks moeten verschillende ploegen de Antitankgracht en omgeving blijven opruimen.

GroenRand roept op om Antitankgracht proper te houden
Tom Van Thienen
‘Zij die het doen’

‘Zij die het doen’ (onder leiding van Tom Van Thienen) is een groep vrijwilligers, die de Antitankgracht in Stabroek en Kapellen vrijhoudt van zwerfvuil. In Brasschaat zijn dan weer Hilde Buysse, Pieter Haagdorens en Luc Vermeersch actief. Heidi Geypen (Waste Busters Sint-Job) is het boegbeeld in Brecht. In Schilde is een ploeg actief onder leiding van Jef Helderweert. Hij is tevens coördinator van Let’s Do It Belgium, een volksinitiatief contra zwerfvuil en pro statiegeld voor plastic en metaal drankverpakking op EU-niveau. Al twee op de drie Vlaamse gemeenten eisen dat de Vlaamse regering statiegeld invoert op blikjes en plastic flessen. Alleen zo kan volgens GroenRand eindelijk iets gedaan worden aan het vele zwerfvuil.

DW

Bron en foto’s: GroenRand

Facebook209
Facebook
Twitter