Laatste nieuws:
Groene speelplaats op school Zilverenhoek

Groene speelplaats op school Zilverenhoek

Het Antwerpse provinciebestuur heeft aan alle scholen een opdracht gegeven om hun speelplaatsen om te toveren tot een groene oase. Wie ingaat op die vraag mag rekenen op de ondersteuning van het provinciebestuur.

Advies

Onder het motto: ‘Maak van je speelplaats een groene oase’ geeft de dienst voor Regionale Landschappen advies bij de administratie, de plantenkeuze en de uitvoering van de ideeën. Als school krijg je 70 tot 100 % van de investeringskost terugbetaald. De basisschool Zilverenhoek in Kapellen diende een aanvraag in voor de aanleg van een ‘Kleine Groene Oase’ en kreeg daarvoor een cheque van € 2.500.

Groene speelplaats op school Zilverenhoek2
Gedeputeerde en Nancy Van Huffelen
Veel kleintjes maken een groot (project)

Basisschool Zilverenhoek heeft grootse plannen. Leerlingen zullen samen met de leerkrachten instaan voor het aanplanten en onderhouden van hun speelplaats. Directeur Annelore Ickx licht toe: “We willen een speelplek creëren in het groen met speeltuigen in duurzaam hout, een klimparcours, talloze planten en struiken, een notenboom, fruitbomen en een wadi die zorgt voor waterinfiltratie.” Maar naast spelen, is ook buitenleren belangrijk. “We kijken erg uit naar de buitenarena, een buitenklas waar leerlingen bij mooi weer zullen leren in de frisse lucht,” concludeert de directeur. Om dit alles te kunnen realiseren zal de school, naast de Groene Oase, gebruik maken van verschillende subsidies zoals MOS en H2O. Zo maken veel kleintjes een groot project mogelijk.

Groene speelplaats op school Zilverenhoek3

Vergroening

Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen. Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases

MLH

Foto: Leerlingen van De Zilverenhoek in Kapellen nemen de cheque voor hun Groene Oase in ontvangst – Copyright: Provincie Antwerpen

Facebook37
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen