Laatste nieuws:
Groene Sleutel voor Natuurvriendenhuis De Berk

Groene Sleutel voor Natuurvriendenhuis De Berk

Natuurvriendenhuis De Berk bestaat al sinds 1934 en ontstond uit een ideologie: natuur- en milieubewustheid. Het is een vakantiecentrum en werkt samen met Toerisme Vlaanderen.

Uniek concept

De Natuurvrienden hebben over de hele wereld huizen. Bij andere vestigingen is het gewoonte dat je meehelpt met koken, afwassen, bedden opmaken, … Natuurvriendenhuis De Berk heeft wat dat betreft een uniek concept, daar hoef je niets te doen buiten genieten. Wel worden de gasten constant gestimuleerd om bewust om te gaan met het milieu, zoals bij afvalsorteren, zuinig omgaan met water en elektriciteit, …
De Berk is heel bewust bezig met natuur- en milieubewustheid en wist daardoor voor de derde keer de Groene Sleutel te bemachtigen, als enige Natuurvriendenhuis in Vlaanderen. De Groene Sleutel wordt jaarlijks in 51 landen uitgereikt.

Renovatie naar natuurvriendelijke standaard

“Een paar jaar geleden hebben we hier verbouwingen en renovaties gedaan”, vertelt Erna Suykerbuyk, die al vijf jaar verbonden is aan De Berk. “Er zijn toen natuurvriendelijke materialen gebruikt als kurk, tevens werden de douches en toiletten afgesteld op zo min mogelijk gebruik van water. Ook LED-verlichting en een elektronisch gestuurd verlichtings- en verwarmingssysteem per kamer voor optimaal energiebeheer. Al deze maatregelen zijn in samenwerking met het hoofdbureau, Bureau53, gedaan.”

Controle op zuinigheid en verbruik

“Drie jaar geleden hebben we ons aangemeld voor de Groene Sleutel. Dan komt er iemand langs en aan de hand van een puntenlijst wordt er gekeken of je overal aan voldoet. Dat was best ingrijpend, want je moet echt 100% overal aan voldoen. Zelfs het doortrekken van de w.c. en verbruikswater van de douches werden met een metertje gecontroleerd of het allemaal wel zuinig stond afgesteld.”

De Groene Sleutel uitgereikt aan Natuurvriendenhuis en Vakantiehuis De Berk - Erna Suykerbuyk

De Groene Sleutel

De Groene Sleutel is belangrijk voor het Natuurvriendenhuis, omdat dit synoniem staat voor zorg voor het milieu en scheiden van afval. “We vinden het belangrijk om hiermee in de belangstelling te staan, om zo andere mensen ook milieubewuster te maken. Op dinsdag 29 november ontving het hoofdbureau de mail dat we uitgenodigd waren om de Groene Sleutel in ontvangst te nemen. Gisteren, 12 december, mochten we die ontvangen in het Crowne Plaza Hotel in Brugge. Natuurlijk had ik wel gehoopt en verwacht dat we de Groene Sleutel zouden krijgen en was heel erg blij dat dat ook daadwerkelijk zo was. Ons hoofdbureau, Bureau53, mocht hem ook ontvangen.”

Continu verbeteren

“Dat je De Groene Sleutel hebt weten te bemachtigen, betekent niet dat je dingen daarna op z’n beloop kunt laten. Je moet blijven streven naar nóg betere resultaten. Iedere drie jaar krijg je een grote controle en tussendoor kun je steekproeven krijgen. Je krijgt van het hoofdkantoor de opdracht om te kijken hoe het nóg beter kan. Ik heb hier al ideeën voor, die ik graag ten uitvoer zal brengen!”

LW

Facebook16
Facebook
Twitter
Visit Us