Laatste nieuws:
Gouverneur Cathy Berx en deputatie op werkbezoek in Essen

Gouverneur Cathy Berx en deputatie op werkbezoek in Essen

Gouverneur Cathy Berx en de deputatie van de provincie Antwerpen brachten gisteren een werkbezoek aan de gemeente Essen. Burgemeester Gaston Van Tichelt en de schepenen van Essen stelden enkele projecten – zoals het Zorgpunt – voor en besproken op welke punten de gemeente, gouverneur en provincie elkaar kunnen versterken.

Het werkbezoek ging van start met een klassieke vergadering in de raadzaal van het gemeentehuis. Enkele onderwerpen die hier werden aangekaart (bijvoorbeeld de toekomst van het stationsgebouw, de coronacrisis…) kregen een vervolg tijdens een busrit door de gemeente. Zo bezocht de deputatie de grenssite aan de Ringweg. De gemeente heeft namelijk een visie om dit eigendom van de Vlaamse overheid deels te ontharden. De bus hield ook halt aan het Zorgpunt (voormalig OCMW-gebouw) dat de oude polikliniek moet vervangen. Daar gaf de algemeen directeur van AZ Klina toelichting over de plannen die zij in Essen hebben.

Innovatie technologie

Algemeen directeur dokter Joost Baert (AZ Klina): “We zijn blij dat we het innovatieve concept van een zorgpunt met gouverneur Cathy Berx kunnen delen. Als ziekenhuis bekijken we, samen met de actoren van de eerstelijnszone en de gemeente Essen, hoe we toekomstgericht zorg dicht bij de mensen kunnen brengen. Daarbij gebruiken we innovatieve technologie. Ook onderzoeken we, in goede afstemming met onze Nederlandse partners, hoe we de dringende hulpverlening in het grensgebied kunnen verwezenlijken. Dit alles willen we onderbrengen in het zorgpunt. We zijn bijzonder blij dat we voor dit project kunnen rekenen op de intensieve steun van het lokaal bestuur.”

Vruchtbare dag

De laatste stopplaats was het technologische doe-centrum Robotland. De beschermde douaneloods werd mede dankzij provinciale subsidies gerenoveerd. Ook hier vond er overleg plaats over onderwerpen zoals de fietsostrade in Wildert, de gemeentelijke waterlopen en (verkeers)veiligheid. Een rondleiding in Robotland en een gezamenlijke lunch vormden de afsluiter van dit werkbezoek. Gaston Van Tichelt, burgemeester van Essen: “Het was een vruchtbare dag. Ik ben blij dat de Gouverneur en de deputatie oog hebben voor de noden van de gemeentebesturen. We hebben in Essen een aantal heel mooie initiatieven in de pijplijn zitten. De provincie en de gouverneur kunnen ons daarbij zeker versterken. Zo is er onze grensligging. De Gouverneur vormt dikwijls de brug met de Nederlandse autoriteiten, zodat we nog beter met Nederland kunnen samenwerken.”

Gouverneur Cathy Berx en deputatie op werkbezoek in Essen2

Werkbezoeken

Cathy Berx, Gouverneur Provincie Antwerpen: “Om onze 69 steden en gemeenten en hun besturen optimaal te leren kennen én te ondersteunen, organiseren we iedere legislatuur opnieuw werkbezoeken. Zo kunnen de gemeentebesturen lokale projecten en beleidsinitiatieven voorstellen en toelichten. Dit geeft ons een goed inzicht in de ambities van onze steden en gemeenten, in de noodzakelijke randvoorwaarden om hun plannen te realiseren en de moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd worden bij de uitwerking en concretisering ervan. Ik ben blij dat we na een lange coronapauze deze ronde weer kunnen hervatten. Goede samenwerking in sterk partnerschap is immers essentieel om samen verder uit te groeien tot een welvarende, creatieve, duurzame en open regio of provincie.”

Bron en foto’s: gemeente Essen