Gitok vormt richting Werktuigmachines om naar Mechanische Vormgeving

Gitok vormt richting Werktuigmachines om naar Mechanische Vormgeving

Wie in Gitok de richting ‘Mechanische Vormgeving’ kiest, moet zich geen zorgen maken over werkaanbiedingen na het zesde middelbaar. Uit enkele reacties uit het bedrijfsleven blijkt heel duidelijk dat bedrijven doorlopend op zoek zijn naar jongeren met een technisch profiel. Zij maken leerlingen warm om te starten aan deze vernieuwde richting in de technische school Gitok, ter voorbereiding op een ruim jobaanbod in de industrie.


Passie voor machines

“Tot dit schooljaar zagen we in de richting ‘(Computergestuurde) Werktuigmachines’ een teruglopend leerlingenaantal”, legt Jeroen Tetaert, coördinerend secretaris van Gitok bovenbouw uit. “Door de richting te vernieuwen onder de naam ‘Mechanische Vormgeving’ hopen we jongeren warm te maken om vanaf september 2023 in te stappen. We zoeken leerlingen met een passie voor techniek en machines. Zij zien een technische storing niet als een probleem, maar als een uitdaging om een oplossing te bedenken. Die oplossing kan zijn om een onderdeel te vervangen of aan te passen met hulp van verspaning, draaibanken, freesmachines of CNC-machines. Evengoed lossen ze een technisch probleem op door een stuk te (de)monteren of door wisselstukken te plaatsen. Gitok leidt leerlingen zo breed mogelijk op, maar vanuit hun eigen interesses en talenten groeien ze vaak uit tot een specialist plaatbewerker, verspaner, technieker of monteerder. Door onze contacten met bedrijven weten we dat deze leerlingen zich geen zorgen moeten maken over een stageplaats en dat er ook heel wat vacatures voor technische profielen openstaan. Met een diploma Mechanische Vormgeving kan je na het zesde middelbaar aan de slag in uiteenlopende sectoren. Meerdere kleinere of grote bedrijven in de regio zoeken gericht naar jongeren met een opleiding Mechanische Vormgeving”, geeft Jeroen Tetaert mee.

Gitok vormt richting Werktuigmachines om naar Mechanische Vormgeving

Gemotiveerde techniekers

“Ik kan beamen dat het voor een bedrijf als BASF steeds moeilijker wordt om gemotiveerde en gespecialiseerde techniekers te vinden zoals mensen met een opleiding Mechanische Vormgeving”, pikt Guido De Vleeschouwer, manager Static Equipment bij BASF in. “Voor een chemisch productiebedrijf als BASF is het noodzakelijk om medewerkers te hebben die installaties vakkundig onderhouden en herstellen. Hiervoor beschikt BASF over een eigen centrale werkplaats als uitvalsbasis voor onze verschillende vakspecialisten. Denk daarbij aan lassers die allerlei laswerken uitvoeren aan diverse technische apparaten en materialen zoals tanks en pijpleidingen. Fitters werken aan onderdelen van installaties zoals warmtewisselaars. Er zijn ook collega’s die pompen, compressoren, turbines of elektromotoren herstellen en weten hoe ze draai- en freeswerk moeten aanpakken. Kortom, een breed palet aan technisch talent! Regelmatig zijn we ook op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken. Een opleiding Mechanische Vormgeving kan zeker dienen als een mooie basis.”, besluit Guido De Vleeschouwer.

Veel doorgroeimogelijkheden

“Wie beschikt over een goede mechanische kennis, kan bij ons aan de slag in verschillende jobs. En gemotiveerde medewerkers krijgen enorm veel doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf”, vertelt Eddy Francken, verantwoordelijke voor de afdeling Maintenance en Service bij Equans. “Equans helpt klanten wereldwijd installaties efficiënter en milieuvriendelijker te laten werken. We ontwerpen en installeren gepersonaliseerde oplossingen die installaties en technische processen optimaliseren. Dankzij onze technische knowhow helpen wij klanten bij de drie grote transities van deze tijd: digitaal, energie en industrieel. Om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en de beste materialen om onze klanten te helpen, is het belangrijk dat we blijven investeren in nieuwe mensen met voldoende technische kennis. Daarom steunen we Gitok volledig in de opstart van de richting Mechanische Vormgeving”, zegt Eddy Francken van Equans.

Gitok vormt richting Werktuigmachines om naar Mechanische Vormgeving

Mechanische vormgeving is noodzakelijk

Evonik Antwerpen is een grote speler in de speciaalchemie, waar installaties de klok rond produceren. “Medewerkers die deze installaties onderhouden zijn hier absoluut onmisbaar”, bevestigt Wim Huybrechts, chef van de mechanische werkplaats bij Evonik Antwerpen. “In onze centrale en verschillende decentrale werkplaatsen voeren we allerhande werkzaamheden uit: revisies van rotating en static equipment, laswerken aan zowel metaal als kunststof, pijpfitting en draai- en freeswerkzaamheden. Mensen met een passie voor techniek en een goede technische bagage zijn bij ons altijd welkom. Het werk in de werkplaatsen is hoofdzakelijk in dagdienst. Daarnaast verwachten we een zekere flexibiliteit en een hoog veiligheidsbewustzijn. Gemotiveerde medewerkers groeien bij ons bijvoorbeeld door tot werkvoorbereider, brigadier, technisch coördinator of chef. Op dit moment zijn technische profielen al schaars op de arbeidsmarkt. Wij zijn daarom zeker vragende partij voor het voortbestaan van de richting Mechanische vormgeving. Evonik Antwerpen kan via het aanbieden van stageplaatsen aan deze studenten laten zien welke boeiende jobmogelijkheden er bij ons zijn.”

Meer info kan je vinden via www.gitok.be of tijdens de opendeurdag op zondag 7 mei 2023.

Stijn By Me

Facebook29
Twitter
Follow Me
Tweet


Alarm Van Loon en Benga Security zijn nu één!