Laatste nieuws:
Gitok investeert in virtuele lassimulator

Gitok investeert in virtuele lassimulator

De school GITOK (Gemeentelijk Instituut Technisch Onderwijs Kalmthout) kocht, met de financiële steun van enkele bedrijven, een virtuele lassimulator. Die werd op woensdag 19 april officieel voorgesteld.



“Toch een redelijk unieke investering voor een school. Leerlingen ervaren op een realistische manier wat lassen is, maar zonder rook, lasspatten of schadelijke straling. Ook de onmiddellijke feedback die de lassimulator geeft, maakt het interessant en leerrijk om onze leerlingen op te leiden met dit systeem waarmee ze veiliger en efficiënter leren lassen”, legt Gunter Hertogs, waarnemend directeur van Gitok bovenbouw uit.

Net echt, zonder lasgeur

“Een virtuele of gesimuleerde lasomgeving biedt alle functionaliteiten om ‘echt’ lassen na te bootsen. Alleen de bekende lasgeur ontbreekt. Leerlingen werken aan een lastafel met een VR-bril. De leerkracht of begeleider kan alle laswerkzaamheden gedetailleerd volgen op een draagbare computer”, legt directeur Gunter Hertogs uit. “Lasbril op het hoofd, lastoorts in hun handen en allemaal kabels rond hun lichaam. Net zoals bij echt lassen dus.”

Meer oefenen, volledige foutenanalyse

“Met de virtuele lassimulator leren onze leerlingen op een realistische, maar volkomen veilige manier lassen. Zonder geluid, rook, lasspatten of schadelijke straling. We kunnen ze meer laten oefenlassen in dezelfde tijd, wat motiverend werkt. Meer oefenen betekent een grotere slaagkans op de lasproef en sneller doorstromen naar moeilijkere opdrachten”, schets de directeur enkele voordelen. “Met de simulator kunnen we ook theorie aanleren of hun werkhouding corrigeren. Als ze niet in een afgeschermde lasbox zitten, kan de leerkracht meteen bijsturen waar nodig. Bijkomend voordeel is dat we tot 25% besparen op apparatuur, materiaal en personeelskost. Ook belangrijk is dat het systeem tijdens het lassen een volledige foutenanalyse genereert. Leerlingen kunnen bij elkaar meekijken en we bespreken die analyse klassikaal.”

Leerkrachten en leerlingen opleiden

“We leiden intern enkele leerkrachten op om vervolgens zoveel mogelijk leerlingen met de virtuele lassimulator te laten werken. We blijven ook nog wel lassen op de klassieke manier, dus het is een én-én verhaal”, verduidelijkt Gunter Hertogs. “De leerlingen van het vijfde en zesde jaar ‘Lassen en Constructie’, zullen net als hun collega’s van het zevende jaar fotolassen het vaakst met de simulator werken. Maar het is zeker de bedoeling om zoveel mogelijk leerlingen de kans te geven om op deze manier te leren lassen, dus komen ook andere richtingen aan de beurt.”
Gitok investeert in virtuele lassimulator

Uniek voor een school

“Lasbedrijven investeren in een virtuele lassimulator om beginners of zelfs meer ervaren lassers verder op te leiden. Enkele opleidingscentra beschikken ook over deze nieuwste apparatuur om veilig te leren lassen, maar voor een school als Gitok is het echt uniek. Wij zijn
dan ook blij dat we deze aankoop kunnen doen met de steun van onze partnerbedrijven: BASF, Evonik en M-Tech. Alles bij elkaar gaat het toch om een investering van meer dan 26.000 euro. Vanuit de bedrijfswereld is er veel vraag naar goed opgeleide lassers die op de hoogte zijn van de nieuwste technieken. Als GITOK spelen we hier graag op in en vinden we het belangrijk om de leerlingen zo goed mogelijk op te leiden zodat zij aan de verwachtingen van de bedrijven voldoen”, besluit Gunter Hertogs, waarnemend directeur van Gitok bovenbouw.

Meer info: www.gitok.be

Stijn By Me

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet