Laatste nieuws:
Geveltuintjes voor meer natuur in de straat

Geveltuintjes voor meer natuur in de straat

Op voorstel van schepen van leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit) keurde de gemeenteraad een reglement goed om tegeltuintjes te stimuleren. Tegeltuintjes zijn kleine tuintjes die worden aangelegd tussen de huisgevel en de stoep. Ze zijn een groene aanvulling in de vaak grijze straten.

Multifunctioneel

Tegeltuintjes zijn mooi en geven kleur aan je huis, klimplanten maken zelfs de lelijkste gevel mooi. Ze zorgen voor een kleurrijke welkom thuis in een karaktervolle straat. Kortom: geveltuintjes brengen niet alleen natuur in je straat, ze filteren met hun bladeren fijnstof en zorgen ook voor meer leven.

Verschillende voordelen

Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu, klimaat- en groenbeleid: “Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het aanleggen van een tegeltuintje. Ze dragen bij aan de biodiversiteit, verbeteren de waterhuishouding en zorgen er ook voor dat straten minder opwarmen”. Een ander voordeel van tegeltuintjes is dat ze helpen bij het verminderen van de hitte in de straten. Verharde oppervlakken zoals beton en asfalt houden warmte vast en dragen bij aan het ‘urban heat island’ effect. Door het toevoegen van groen aan deze oppervlakken, wordt warmte vastgehouden en wordt de omgeving koeler. Bovendien dragen tegeltuintjes bij aan de waterhuishouding.

Eenvoudige aanvraag via milieudienst

Het aanvragen van een tegeltuintje is relatief eenvoudig. In de gemeente Essen kan je een aanvraagformulier invullen en indienen bij de milieudienst. Hierin wordt gevraagd om een plan van het gewenste tuintje en welke planten en bloemen je wilt planten. Er zijn enkele voorwaarden en maximumafmetingen waaraan je tuintje moet voldoen. Zo moeten de voetpaden uiteraard voldoende toegankelijk blijven en morgen er geen obstakels zijn voor voetgangers, fietsers, kinderwagens of rolstoelgebruikers.

Hulp bij aanleggen

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, kan je aan de slag met het aanleggen van je tuintje. Wanneer het slechts een kleine ingreep betreft zoals bijvoorbeeld één tegel wegnemen, dan kan je ervoor kiezen om dit zelf te doen. Bij moeilijkere ingrepen krijg je hulp van de technische dienst van de gemeente. Het onderhoud van het tuintje is wel volledig de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

HJ

Foto: Vooruit

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen