Laatste nieuws:
Geschiedenis en toekomst van 3 begraafplaatsen onder de loep
Begraafplaats Schilde (Foto: Erfgoed Voorkempen)

Geschiedenis en toekomst van 3 begraafplaatsen onder de loep

Visie over verleden en toekomst van begraafplaatsen in Schilde, Wuustwezel en Zoersel

De geschiedenis van begraafplaatsen wordt ook wel funerair erfgoed genoemd. Erfgoed Voorkempen, gemeente Schilde, Wuustwezel en Zoersel laten een studie opmaken voor historisch waardevolle begraafplaatsen. Binnen deze visie wordt er nagedacht over de bescherming, maar ook het beheer van de begraafplaatsen.

Funerair erfgoed gaat niet alleen over oude grafzerken of monumenten. Het gaat over het verhaal van mensen, hun geschiedenis, de manier waarop ze deelnamen aan de samenleving en de tijd waarin ze leefden. Het is een herinneringsplaats aan overledenen, families en lokale verhalen. Wanneer we historische begraafplaatsen willen aanpassen, moeten we daar rekening mee houden. Om de lokale geschiedenis te beschermen met maximaal behoud van de locatie en optimaal beheer start Erfgoed Voorkempen samen met de gemeenten Schilde, Wuustwezel en Zoersel dit najaar met het uitwerken van een visie voor de drie waardevolle historische kerkhoven in deze gemeenten.

Deze visie wordt uitgewerkt in een integraal erfgoedbeheersplan. Voor de opmaak van de beheersplannen werd een onderzoekspremie toegekend vanuit het Agentschap Onroerend Erfgoed. De uitwerking van de beheersplannen zal gebeuren door Antea Group, Arat en funerair expert Intro Cultuur en Media. Er werd bewust gekozen om te werken met een multidisciplinair team met een brede en geïntegreerde expertise en sterke betrokkenheid met de lokale gemeenschappen.

Bewoners helpen bij in kaart brengen graven en hun verhalen

De drie kerkhoven, met inbegrip van bijhorende parochiekerken en omgeving, worden vanaf dit najaar geïnventariseerd om de erfgoedwaarden duidelijk te beschrijven en knelpunten en kansen vast te stellen. Hierbij wordt de hulp van bewoners en geïnteresseerden wordt ingeschakeld om de historiek te vervolledigen, de graven te inventariseren, waarden toe te kennen en een draagvlak te creëren. Op deze manier bouwen we aan een toekomstplan dat door iedereen gedragen wordt.

Toplina Puttemans van Erfgoed Voorkempen: “Met deze studie kunnen we het behoud verzekeren van deze waardevolle erfgoedsites. Binnen de studie denken we ook na hoe we de komende 20 jaar de begraafplaatsen optimaal kunnen beheren.”

Bron en foto: Erfgoed Voorkempen

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us