Laatste nieuws:
Gerard Meeusenmuseum verruimt tijdens de zomer de openingsuren

Gerard Meeusenmuseum verruimt tijdens de zomer de openingsuren

Het Gerard Meeusenmuseum is geen onbekend gegeven in Essen. Maar wie was Gerard Meeusen eigenlijk? Gerard leefde van 1900 tot 1965 en was de ontvanger voor de financiën van de gemeente. Vanaf zijn 25ste begon hij alle oude voorwerpen te verzamelen, die niet meer gebruikt werden. Vanwege deze passie werden de diverse voorwerpen hem ook aangeboden door mensen die hiervoor bij hem thuis langskwamen. In een ruimte van het oude gemeentehuis werden al deze spullen bewaard.

Opslag in het lazaret

Tijdens WO ll werd alles weggehaald en elders ondergebracht, namelijk in het lazaret. Dit was een ziekenhuis voor gewonde soldaten dat later werd gebruikt om kinderen en baby’s te onderzoeken. Daar hebben alle voorwerpen tot begin vijftiger jaren gestaan. Daarna mocht Gerard alles opslaan in een ruimte van het gemeentehuis, waar hij aparte ruimtes maakte: een kapel (met resten van de gebombardeerde kerk), een boerenkeuken, een schooltje, kledingkamer, cafeetje (dit staat nu in het Karrenmuseum), …

Marlies Van Tichelen

Marlies Van Tichelen nieuwe conservator

In 1956 werd het museum geopend met een groot volksfeest. Daarna werd er aan het museum eigenlijk niets meer gedaan, wel kon je het op afspraak bezichtigen. In 2016 werd Marlies Van Tichelen de nieuwe conservator. “Het eerste dat ik dacht was: er moet een nieuwe ingang komen,” vertelt Marlies, “zodat ook minder mobiele mensen het museum kunnen bereiken. Voor die tijd moesten ze met trappen, waaronder heel steile, boven zien te komen. Nu kan men de lift gebruiken.”

Vlnr Elly de Bruijn, Eddy Vandermast, Marlies Van Tichelen, Maria Meeusen. Carla Mennes en Jef Scheepers ontbreken op deze foto
Vlnr Elly de Bruijn, Eddy Vandermast, Marlies Van Tichelen, Maria Meeusen. Carla Mennes en Jef Scheepers ontbreken op deze foto
Nieuwe toegang

Hiervoor moest een nieuwe toegang worden gemaakt en tot het breekwerk voorbij was, kon er nog niet met de renovatie van het museum van start worden gegaan. “We kregen er ook twee ruimtes bij. Toen de nieuwe toegang klaar was, begonnen we met de grote kuis. We waren met zes mensen, waaronder de dochter van Gerard Meeusen: Maria Meeusen, die nu nog deel uitmaakt van ons team. Voor sommige werkzaamheden werd een externe partij ingehuurd, zoals het schilderwerk. En we hebben veel hulp van de Technische Dienst van de gemeente gehad.”

Ivan Janssens en zusters van de Mariaberg

“Voor de oorlogskamer hebben we de hulp van Ivan Janssens ingeroepen. Ivan is een expert op het gebied van de twee wereldoorlogen. Om de pop van de kapel aan te kleden ben ik naar zuster Benosa van de Mariaberg gegaan. De pop was namelijk oorspronkelijk verkeerd aangekleed en zij heeft dat gecorrigeerd. De zusters hebben alle witte kleding gewassen, zuster Angela heeft de strijk gedaan en zuster Benosa zei hoe dat moest. Want die ouderwetse kleding had veel plooitjes.”

Opfrisbeurt duurde twee jaar

“Onze opfrisbeurt heeft twee jaar geduurd. Iedere vrijdagochtend gingen we aan de slag. We vonden allerlei voorwerpen in kasten en dozen, zoals heel oude kerkbeelden waar de oorlogsschade nog aanzat. Ook het weegschaaltje van de melkerij waar de boter op werd afgewogen hebben we gevonden. En zo nog meer unieke spullen die te mooi waren om in een kast te laten staan. Op 11 september was het zo ver en werd het museum opnieuw geopend.”

Rondgang door boeiende omgeving

De rondgang door deze zeer interessante omgeving gaat door de diverse vertrekken. De rondgang begint in de douanekamer. Vandaar naar de schoolklas, de kamer met de relikwieën van de bedevaarten en vitrines met unieke voorwerpen, een winkeltje waar van alles te vinden is, een archeologiekamer (nieuw), een oorlogskamer, een boerenkeuken, een kapel die de spullen van de zijkapel bevatten van de weggebombardeerde Onze-Lieve-Vrouwkerk, … Het geeft een goed beeld van hoe het leven er in lang vervlogen tijden uitzag en is buiten interessant ook zeer leerzaam.

Museum vaker geopend

Waar de bezichtigingen op afspraak waren buiten de evenementen, ( dan is het museum namelijk vrij toegankelijk, zoals bij de Paasmarkt) is het museum vanaf mei tot Allerheiligen iedere eerste vrijdag van de maand geopend van 09:00-12:00.
Buiten die dagen kunt u op afspraak het museum bezichtigen via 03.667.73.90. De inkom bedraagt €2,50.

LW

Facebook11
Facebook
Twitter
Visit Us