Laatste nieuws:
Gemeente start met diervriendelijk zwerfkattenbeleid

Gemeente start met diervriendelijk zwerfkattenbeleid

Katten zijn fantastische huisdieren en houden ervan om de buurt te verkennen. Er zijn echter ook heel wat zwerfkatten zonder baasje. De beestjes kweken snel en daar willen we iets aan doen. De gemeente werkte een zwerfkattenbeleid uit dat rekening houdt met het welzijn van deze dieren. Samen met vrijwilliger Lutje steken we de handen uit de mouwen.

Castreren en steriliseren
Lutje brengt voor de gemeente de katten naar een dierenarts zodat ze daar gesteriliseerd of gecastreerd kunnen worden. Zodra iemand een zwerfkat meldt aan de gemeente, komt Lutje met een kattenvangbak, brengt ze de dieren naar de dierenarts en vangt zij de kat thuis op tot die hersteld is. Daarna wordt de kat op dezelfde plek teruggezet. De poes krijgt een knipje in het rechteroor zodat ze herkenbaar is als behandelde zwerfkat.

“Het probleem in Essen is echt wel groot. Deze zomer hebben we al 200 kittens gevonden. We vragen aan eigenaren van katten om hun kat te laten steriliseren of castreren én te chippen. Tijdens de zomermaanden krijgen we enorm veel oproepen, omdat er dan veel kittens rondlopen. Om dit te voorkomen kan je best ook tijdens de herfst of winter zwerfkatten melden. Zo voorkomen we een ‘wildgroei’ van deze dieren. Ben je niet van plan om te kweken met je huisdier, laat het dan castreren of steriliseren. Zo zullen zij niet paren met zwerfkatten en krijgen we de populatie beter onder controle.”
Lutje, vrijwillig kattenvangster

Jij kan helpen
Om van het zwerfkattenbeleid een succes te maken, kan jij helpen. Zie je in jouw buurt vaak een kat rondzwerven zonder eigenaar, surf dan naar www.essen.be/meldingen en geef aan waar de kat rondhangt. Wij doen de rest. Vraag goed rond in jouw buurt want je wilt natuurlijk de poes van de buren niet laten castreren. Lutje en de dierenarts controleren trouwens steeds of de kat gechipt is. Blijkt dat zo te zijn, dan wordt de kat met rust gelaten.

Meer info?
03 670 01 42
milieu@essen.be

Bron en foto: gemeente Essen

JH

Facebook212
Facebook
Twitter
Visit Us