Laatste nieuws:
Gemeente Essen plant drie hectare nieuw bos

Gemeente Essen plant drie hectare nieuw bos

Op woensdag 8 februari plant de gemeente in samenwerking met de Bosgroep Antwerpse Gordel en de leerlingen van basisschool Vincentius Horendonk bijna 3 hectare aan nieuw bos aan. Essen wordt weeral een stukje groener, want in december kwamen er in wijk Wildert ook al 2.000 planten en 21 solitaire bomen bij.

Twee kale percelen worden bossen

De Horendonkse bossen liggen vlak aan de grens met Nederland en sluiten aan op de Rucphense bossen en heide. Om de fauna en flora een duw in de rug te geven en een steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, verandert de gemeente twee kale percelen in bossen. “Als gemeentebestuur nemen we de klimaatopwarming serieus. Bomen en bossen zijn enorm belangrijk voor ons klimaat want zij nemen de CO2-uitstoot op. Daarom investeren we veel in het opwaarderen en klimaatrobuuster maken van de bestaande bossen. Met de aanplant van deze twee percelen in Horendonk doen we ook aan een bosuitbreiding, die mooi aansluit op bestaand bosgebied. Hierdoor breiden we het bestaande bos met bijna drie hectare uit en helpen we het klimaat een handje.” zegt Helmut Jaspers, schepen van Leefmilieu, klimaat- en groenbeleid.

Bezoek welkom

De gemeente richt de bossen zo in dat bezoekers ervan kunnen genieten. Het zuidelijke perceel wordt ingericht als een belevingsplek met bosranden en banken waar je kan gaan zitten. Het noordelijke perceel is dichter bebost maar ook hier is een open plek voorzien voor iedereen die op zoek is naar een rustmoment.

Hulp van kinderen

Op woensdag 8 februari helpen de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Vincentius met de aanplant van het zuidelijk perceel. Onder begeleiding van de Bosgroep Antwerpse Gordel planten zij drie bosranden aan met in totaal 892 struiken zoals wilde lijsterbes, gewone vlier, zwarte bes … Bovendien komen er zes verschillende solitaire hoogstambomen. De bosrand aan het noordelijk perceel telt 1.330 struiken. Daarbovenop komen er twintig kloempen (een verzameling van jonge bomen) met acht verschillende soorten bomen. Dit wordt aangeplant door de Bosgroep Antwerpse Gordel.

Vergroening van Essen

De afgelopen maanden kwamen er heel wat groene longen bij in Essen. In december 2022 gebeurde er ook al een plantactie aan het nieuw landschapspark Wildertnis. Toen hielpen de leerlingen van de gemeentelijke bassischool WIGO met de aanplant van 2.006 struiken en bomen en 21 solitaire bomen.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook39
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen