Laatste nieuws:

Gemeente Essen lanceert De Grote Enquête

Zes jaar na de vorige Grote Enquête stapt Gemeente Essen terug naar de Essenaren toe met een nieuwe bevolkingsbevraging. Net zoals in 2017 vraagt het gemeentebestuur de mening van zijn inwoners over negen verschillende domeinen in de gemeente. Op basis van de Essense stemmen bepaalt het bestuur het beleid van Essen in de komende jaren. De boodschap is dus: zeg het maar, Essenaar!

Participatie is geen hol begrip in Essen. Burgemeester Gaston van Tichelt vertelt: “Onze Essenaren krijgen regelmatig de kans om hun mening te geven. In oktober vorig jaar hadden we de wijkgesprekken. Een aantal keer per jaar bevragen we ons inwonerspanel De Adviseurs. We organiseren regelmatig een Kiesmeecampagne, voor onder andere de inrichting van nieuwe speelpleintjes.” Er zijn ook inspiratiewandelingen, zoals voor Park Spoor Essen, en heel wat participatiesessies en informatieavonden.

Burgemeester Gaston van Tichelt: “Nu volgt de klap op de vuurpijl: ‘De Grote Enquête’. Zo voelen we nog beter de polsslag van onze samenleving en kunnen we goed rekening houden met de mening van de Essenaren.”

Gemeente Essen lanceert De Grote Enquête2

Wat willen de Essenaren?

3.000 Essenaren krijgen een brief in de bus met een unieke code om de enquête in te vullen. Zij zijn willekeurig geselecteerd uit het bevolkingsregister, zodat de resultaten van deze enquête representatief zijn. Zo zijn alle wijken, leeftijden, geslachten… vertegenwoordigd zoals in de Essense bevolking. De gemeente doet hiervoor beroep op het onafhankelijke studiebureau CityD-WES. Daarnaast kan elke Essenaar zelf de enquête digitaal invullen via www.essen.be/zeghetmaaressenaar. Heb je geen toegang tot het internet? Dan kan je altijd een papieren formulier komen ophalen aan de balie van het gemeentehuis.

Negen domeinen

In de enquête vraagt de gemeente de mening van de Essenaar over negen domeinen:
• Sport, cultuur en jeugd
• Scholen en kinderopvang
• Welzijn en gezondheid
• Wonen in Essen
• Veiligheid en overlast
• Lokale economie
• Natuur en ruimtelijke ordening
• Mobiliteit en verkeersveiligheid
• Gemeentelijke dienstverlening

In 2017 gaven 3 op 4 Essenaren aan dat ze graag in Essen wonen. Toen waren verkeersveiligheid en ruimtelijke ordening de grootste werkpunten. Essenaren waardeerden toen vooral het rustige en landelijke karakter van de gemeente en gaven goede scores voor gemeentelijke dienstverlening, scholen, brandweer en spoeddiensten… De resultaten van 2017 hebben een belangrijke rol gespeeld bij de opmaak van het meerjarenplan voor 2020-2025.

De resultaten van deze editie zullen opnieuw belangrijke richtingaangevers zijn voor het Essen van de toekomst. De uitkomst van De Grote Enquête 2023 wordt in september bekendgemaakt.

Bron en foto’s: gemeente Essen

Facebook26
Twitter
Follow Me
Tweet