Laatste nieuws:
Gemeente Brecht bevraagt inwoners tijdens Apérogesprekken

Gemeente Brecht bevraagt inwoners tijdens Apérogesprekken

De gemeente Brecht werkt momenteel aan de opmaak van haar omgevingsanalyse. Dat document zal het toekomstig bestuur voeden met allerlei relevante info en cijfers en wordt in mei 2018 overhandigd aan de gemeenteraad. Op basis van deze informatie kan het bestuur na de verkiezingen in oktober 2018 beslissingen nemen. Hoe komen we tot die informatie en cijfers? We voerden intern uitgebreide analyses uit en we vroegen advies aan onze adviesraden. Maar in Brecht gaan we nog verder: we vragen ook inspraak aan onze burgers!

Meer dan 100 inwoners geven hun mening
Om mee na te denken over welke koers de gemeente Brecht de komende jaren zal varen, nodigden we inwoners uit. Niet zomaar random inwoners. Nee, een voorwaarde om deel te mogen nemen is dat hun voornaam voorkomt in de naam van onze deelgemeenten of dat ze wonen op huisnummer 2, 6, 9, 29 of 60, als link naar onze postcode. Meer dan 100 inwoners bevestigden hun komst en zullen deelnemen aan de Apérogesprekken op zaterdagavond 24 maart. De inschrijvingen zijn intussen afgesloten en zijn volledig volzet.

Apérogesprekken
Nadenken over de toekomst in Brecht, dat doen de deelnemers tijdens twee gesprekstafels en een speeddate. Tijdens gesprekstafels in groepen van een 8-tal personen onder leiding van een moderator brainstormen ze over allerlei uiteenlopende thema’s (‘werk in eigen gemeente’, ‘van openbare weg naar publieke ruimte’, ‘hoe kansengroepen activeren’, ‘van veld tot bord’,…). Iedere deelnemer bespreekt twee thema’s, telkens voorafgegaan door een korte kennismakingsquiz om elkaar en het thema te leren kennen. We sluiten de avond af met een speeddate. Per twee buigen de deelnemers zich kort over enkele vragen. We maken er apérogesprekken van: het denkwerk tijdens de brainstormsessies wordt afgewisseld met lekkere aperitiefhapjes en –drankjes. We sturen de inwoners dus niet met honger naar huis.

Inwoners leggen hun ei
Hebben de deelnemers toch nog wat te melden aan het gemeentebestuur, konden ze hun bedenking of vraag nog niet kwijt tijdens de themagesprekken of in de speeddate? Dan kunnen ze aan het einde van de avond hun ei nog kwijt. We voorzien papieren eieren waarop ze hun vraag of opmerking noteren en leggen dit bij het buitengaan in het nest van de kip. Zo kunnen alle deelnemers opgelucht huiswaarts keren!

Annemie Marnef (Algemeen Directeur gemeente en OCMW Brecht):
“Uit de verschillende vormen van inspraak hopen en verwachten we heel wat nuttige informatie te bekomen van de deelnemers. Samen met de resultaten uit de interne analyses en de informatie van de adviesraden wordt dit gebundeld in de omgevingsanalyse. Het wordt een bijzonder nuttig document dat duidelijke richtlijnen voor de toekomst van Brecht zal aanreiken aan de politieke partijen. Zowel voor de inwoners van Brecht als voor onze diensten zijn de Apérogesprekken een eerste grootschalige actie op vlak van inspraak. We durven de lat meteen hoog te leggen. We nemen de opmaak van de omgevingsanalyse immers serieus en willen met onze aanpak vooruitstrevend zijn.”

De resultaten van de Apérogesprekken samen met de resultaten van de interne analyses en het advies van de adviesraden lees je later in het informatieblad BrechtsNieuws.

Bron en foto: gemeente Brecht

Facebook4
Facebook
Twitter
Visit Us