Laatste nieuws:
Open Vld Kalmthout, Groen en Vooruit roepen gemeentebestuur op om een burgerpanel op te richten in Kalmthout
Inneke Bosmans

Geen herziening van contracten concessiehouders

In het begin van de coronacrisis trad het bestuur kordaat op met verschillende maatregelen, o.a. de Kalmthoutbon en extra steun aan ondernemers. Nu verschillende horeca-uitbaters in de problemen komen, blijft het echter windstil. Zo vroeg Open Vld Kalmthout aan het bestuur om de overeenkomsten met hun concessiehouders te herbekijken omdat die afgesloten werden in een heel andere realiteit. Het bestuur wou hier niet op ingaan.

Gemeentelijke concessies opgeschort

Eind maart 2020 werden de gemeentelijke concessies opgeschort tot de coronacrisis voorbij was of het schepencollege terug besliste om concessies aan te rekenen. Het gaat om concessies met de uitbaters van Strijboshof, de cafetaria van het zwembad, de cafetaria van sporthal Gitok, de Zwarte Hond, maar ook voetbalclub KSK, atletiekvereniging ACK en de petanqueclub van Kalmthout.

Ongelijke behandeling

“Er werd dan door het schepencollege beslist om vanaf juli 2020 opnieuw concessies aan te rekenen,” legt gemeenteraadslid Inneke Bosmans uit. “De betrokken concessiehouders werden niet op de hoogte gebracht van deze beslissing, wat eigenlijk hallucinant is. Eind september kregen die concessiehouders dus, totaal onverwacht, een aanrekening van drie maanden huur in hun brievenbus. Bovendien behandelt het bestuur zijn concessiehouders niet gelijk. Een concessiehouder kreeg bijvoorbeeld een vrijstelling van huur in juli en augustus, omdat hij dan gesloten ging zijn, een toegeving waar wij zeker achter kunnen staan. Maar bijvoorbeeld KSK, die ook quasi heel juli en augustus gesloten moest blijven door bepaalde provinciale maatregelen, moet toch gewoon zijn concessie betalen voor die maanden.”

Horeca en verenigingen blijven het moeilijk hebben

“Door de coronacrisis en verschillende lokale en bovenlokale maatregelen in dat kader blijven horeca-uitbaters, maar ook verenigingen het moeilijk hebben,” sluit voorzitter Johan Cassimon aan. “Daarom vroegen we aan het bestuur om de overeenkomsten met de concessiehouders tijdelijk te herzien, aangezien deze overeenkomsten afgesloten werden in omstandigheden die nu niet meer van toepassing zijn. Zo wordt het aantal bezoekers van het zwembad bijvoorbeeld door het gemeentebestuur zelf sterk beperkt. Uiteraard heeft dit een impact op het aantal bezoekers van de cafetaria. We willen onze concessiehouders toch niet het faillissement in jagen?” Het bestuur wilde hier echter niet op ingaan.

Open Vld Kalmthout zal op deze nagel blijven kloppen. Ook ondersteunende maatregelen voor café-uitbaters die dreigen overkop te gaan, omdat ze nu een maand lang al om 23:00 moeten sluiten, mogen geen taboe meer zijn.

Bron en foto: Open Vld Kalmthout

Facebook5
Facebook
Twitter