Laatste nieuws:
Gazon verticuteren Alles wat je moet weten!

Gazon verticuteren? Alles wat je moet weten!

Wordt je gazon uitgebreid vergezeld van mos, onkruid en vervilting? Dat zijn bezoekers die je liever niet over het gras krijgt. Toch niet wanneer je hart sneller gaat slaan van een mooi, strak gazon. ‘Verticuteren’ hoor je dan wel eens, maar wat betekent dat net? En vooral: wanneer doe je dat dan best?

Waarom verticuteren?

In de winter krijgt je gazon heel wat te verduren. Weinig licht, koude temperaturen, … allemaal factoren die ervoor zorgen dat er na verloop van tijd een verstikkende viltlaag op je gazon komt. Viltlaag is een laag dat bestaat uit afgestorven organisch materiaal. Denk aan bladeren, mos, maairesten, afgestorven gras, … Door die laag gaat je gazon moeilijker zuurstof, water en voedingsstoffen kunnen opnemen met als mogelijk gevolg mos of schimmels op je gazon. Tijd dus om daar verandering in te brengen!

Wanneer verticuteren?

We benoemen het hierboven al, vaak is het na de winter tijd om je gazon op te frissen. Maart en april zijn hier dus de ideale maanden voor. De nachtvorst is achter de rug en het gras begint stilletjes aan terug te groeien. Voor de ijverigen onder ons, er is nog een tweede periode in het jaar die prima is

Verticuteren: wie zijn best doet kan het leren

Nu we weten dat verticuteren de oplossing kan zijn voor een strakke gazon is het tijd voor actie! De bedoeling is dat lucht en voeding opnieuw tot bij de graswortels geraakt. Beschik je over een heel klein stukje gras, dan geraak je met een verticuteerhark al een heel eind. Een verticuteermachine zal goed van pas komen bij een wat grotere oppervlakte. Die laatste optie zal er ook voor zorgen dat je een gelijkmatiger resultaat krijgt.

Tip: deel een machine met je buren of ga er eentje huren in een doe-het-zelf-zaak. Dat kan je kosten besparen.

Bepaal vooraf hoe sterk je gazon vervilt is. Afhankelijk daarvan zal je één of twee keer over hetzelfde stukje moeten gaan. Indien twee keer, dan doe je dit best één keer over de lengte en één keer over de breedte. De snedediepte kan je ook instellen, bij een normaal gazon kan je 5 mm aanhouden, bij een dikke viltlaag verander je die best in 10 mm. Niet verschieten wanneer je na het verticuteren heel wat kale plekken ziet. Hoe meer mos en onkruid er zicht genesteld had in je gazon, hoe meer plekken je zo zult hebben. Door de timing die je hebt aangehouden (maart/april), is het de ideale moment om de kale plekken meteen opnieuw in te zaaien.

Tip: gebruik speciaal graszaad voor gazonherstel. Deze gaat sneller ontkiemen waardoor je binnen de kortste keren kan genieten van je strakke gazon!

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet