Laatste nieuws:
Feestelijke opening van nieuw landschapspark in Essen

Feestelijke opening van nieuw landschapspark in Essen op woensdag 19 april

Buitenspelen is en blijft de favoriete vorm van spelen. En liefst van al avontuurlijk en in de natuur. Daarom gooien we op woensdag 19 april voor jong maar ook voor oud de deuren open van ons nieuw landschapspark WilderTnis.De jeugddienst zorgt ervoor dat er van 14.00 tot 17.00 uur van alles te beleven valt in WilderTnis. Iedereen is trouwens welkom om dit prachtige gebied, gelegen achter basisschool WIGO, te ontdekken. De nieuwsgierigen kunnen om 15.00 uur een rondleiding volgen, georganiseerd door Regionaal Landschap de Voorkempen en Bosgroep Antwerpse Gordel. Zij hielpen de gemeente met de realisatie van deze groene parel.

Van woonuitbreidingsgebied naar klimaatrobuust park langs de vallei van de Aa

Het gebied werd jaren geleden – in opdracht van de gemeente – gekocht door intercommunale IGEAN om op termijn te ontwikkelen. Nu is de visie anders en wil de gemeente dit landschap beschermen door het te verankeren in het Beleidsplan Ruimte Essen. Dat betekent geen bouwwerken op deze gronden maar meer ruimte voor natuur, waterberging en beleving. Bovendien zorgt de aanleg van het park ervoor dat Essen zijn steentje bijdraagt in de strijd tegen CO2-uitstoot en de klimaatverandering.

“De inwoners van Wildert krijgen er een prachtig landschapspark bij, op wandelafstand van het centrum van Wildert. Met wandelpaden, picknickbanken, een heuse uitzichtheuvel, een buitenklas en waterpartijen met bruggetjes wordt het een ideale plek om te ontspannen”, Helmut Jaspers, Schepen van Leefmilieu.

Samenwerken aan WilderTnis

Om van het gebied een landschapspark te maken, werkte de gemeente Essen samen met Regionaal Landschap De Voorkempen en Bosgroep Antwerpen-Noord. Daarnaast werkte Essen samen met de school WIGO en de dienst waterbeleid van de provincie Antwerpen. Het zijn trouwens de leerlingen van basisschool WIGO die meer dan 2.000 struiken en bomen hebben aangeplant. Zij kunnen vanaf nu in het park les krijgen in een buitenklas en zien met eigen ogen hoe de bomen die zij plantten, groeien en bloeien. Het onderhoud van de wandelpaden zal gebeuren door maatwerkbedrijf Noordheuvel. Zo geeft de gemeente kansen aan mensen die op de reguliere arbeidsmarkt moeilijk werk vinden. Het project werd gerealiseerd via een subsidie natuur in je buurt van het Agentschap Natuur en Bos.

“Met de projectoproep Natuur in je Buurt wil Natuur en Bos projecten ondersteunen die, door middel van natuurontwikkeling of door de aanleg van natuurelementen, zowel tegemoetkomen aan een duidelijke maatschappelijke nood, als bijdragen aan een robuuste en veerkrachtige Vlaamse natuur zodat onze biodiversiteit ondersteund wordt. We zijn dan ook zeer tevreden met het park WilderTnis van de gemeente Essen,” Friedl Plasschaert, gebiedscoördinator Antwerpse Kempen.

“Via samenwerking werden verschillende partners samengebracht rond dit project met een mooi resultaat als gevolg. Extra waterberging, spel, natuur en rust vinden elkaar op deze plek”, Ines Van Limbergen, Coördinator Regionaal Landschap de Voorkempen.PRAKTISCH

  • Programma woensdag 19 april
  • 14.00 uur: welkomstwoord door schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers en woordje door Jan De Haes, deputé van de Provincie Antwerpen, voorzitter van Regionaal Landschap en Bosgroep Antwerpen, gevolgd door de officiële opening met doorknippen lint
  • 14.00 – 17.00 uur: ontdekking van het park door jong en oud
  • 15.00 uur: rondleiding door Regionaal Landschap de Voorkempen en Bosgroep Antwerpse Gordel
  • We moedigen aan om met de fiets te komen. Kom je toch met de auto, parkeer dan aan de parking van basisschool Wigo, De Vondert 10.
  • Dresscode: neem voor de veiligheid rubberen laarzen mee.

Bron: Gemeente Essen
Foto: PixaBay

Facebook60
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen