Laatste nieuws:
Feestelijk afscheid coördinator plantencentrum Arboretum Kalmthout
Coördinator van het plantencentrum Johan Possemiers neemt tijdens zijn pensioenfeest afscheid van collega’s en vrijwilligers, en onthult zijn eigen slaapboom cultivar Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ met een boomplanting voor het Vangeertenhof van Arboretum Kalmthout. Copyright: Arboretum Kalmthout

Feestelijk afscheid coördinator plantencentrum Arboretum Kalmthout

Johan Possemiers krijgt eerbetoon voor 36-jarige loopbaan

Een beroepsleven lang vertoefde Johan Possemiers tussen de planten in Arboretum Kalmthout. Tijdens zijn pensioenfeest afgelopen zaterdag, was de boomplanting met zijn eigen creatie van de Perzische slaapboom ‘Tropical Dream’ het hoogtepunt van de avond.

Veelzijdig

Johan Possemiers was in de eerste plaats assistent-conservator en coördinator van het plantencentrum, maar ook milieu-aanspreekpunt, veiligheidscoördinator én eerstelijnsexpert voor informatie over ziekten- en plaagbestrijding. Hij werkte samen met zijn gedreven vrijwilligersteam van het zaden- en plantencentrum. Met de hulp van privéverzamelaars bracht hij een zadenbank tot stand van zo’n 500 verschillende tomatenrassen. Een deel van die collectie is ieder jaar te bewonderen tijdens het tomatenfestival in het eerste weekend van september. Het vrijwilligersteam van het plantencentrum oogst en verwerkt niet alleen zaad van tomaten, maar ook van zeldzame planten en bomen. Johan Possemiers coördineerde de zadenpluk in Arboretum Kalmthout en in enkele andere private domeinen. De zaden worden na de verwerking wereldwijd verdeeld onder kwekers, verzamelaars, botanische tuinen en onderzoekscentra.

Een tropische droom wordt werkelijkheid

Met een goed gevuld beroepsleven zijn planten voor Johan Possemiers altijd een passie gebleven, ook in zijn privéleven. In 1983 verkreeg hij via het Kwanak Arboretum van de Seoul National University in Korea zaden van de Albizia julibrissin, een kleine bladverliezende boom met een varenachtig, dubbel-geveerd blad dat zich ’s avonds sluit. Vandaar de Nederlandse naam ‘slaapboom’. De zaden waren afkomstig van planten op hoger gelegen gebieden in Korea en zijn daardoor perfect winterhard. Wat niet het geval is bij zaden van bomen uit het Middellandse-zeegebied. Voor Johan Possemiers betekende het de start van een jarenlang en geduldig kweekproces, om tot zijn eigen verfijnde versie Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ te komen. De plant is sinds juli 2018 kweekrechtelijk beschermd.
De slaapboom is een boom die houdt van een zonnige en warme groeiplaats. Een plek in de geveltuin van het Vangeertenhof, voldoet aan deze eisen en is de perfecte plaats voor een zonnige blikvanger als de Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’. Na een dag met tropische temperaturen, dankte Johan Possemiers zijn collega’s en medewerkers bij de boomplanting, en trakteerde hij hen op een avondfeest in de arboretumtuin.

Feestelijk afscheid coördinator plantencentrum Arboretum Kalmthout2
De Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ is een cultivar met dieproze ‘bloemen’, in feite lange meeldraden, die tussen juli en eind september rijkelijk bloeit en op warme zomeravonden een heerlijk, zoete geur verspreidt. Copyright: Arboretum Kalmthout
Met pensioen, maar geen écht afscheid

Opvolger Rob Van Bauwel, voordien nog assistent-tuinchef van Arboretum Kalmthout, neemt vanaf 1 juli de fakkel over. Ook Rob zal vrijwilligers en medewerkers aansturen in de kwekerij en het planten- en zadencentrum, en bekwaamt zich in het milieumanagement van het arboretum. Vanaf vandaag geniet Johan Possemiers van zijn pensioen, maar hij blijft zijn expertise wél op vraag ter beschikking stellen van het arboretum door het geven van lezingen over planten.

Bron en foto’s: Arboretum Kalmthout

Facebook44
Twitter
Follow Me
Tweet