Laatste nieuws:
Expo en wandelingen tijdens restauratie Sint-Jacobskerk 1

Expo en wandelingen tijdens restauratie Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk in de Lange Nieuwstraat in Antwerpen heeft een prachtig ongeschonden 17de- en 18de-eeuws barokinterieur en bevat de grafkapel van Rubens. Tijdens de lopende totaalrestauratie blijft het gebouw steeds gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek en de kerkgangers. De beleving van bewoners en toeristen bij een bezoek wordt versterkt met uitgestippelde routes via de Antwerp Museum app, een tijdelijke expo over de renovatie en een bijhorende blik achter de schermen.

De Antwerpse Sint-Jacobskerk, opgetrokken in Brabantsgotische stijl in de 15de eeuw, bevat nog interessante restanten uit de renaissanceperiode zoals twee altaren en meerdere muurschilderingen. Voor het overige heeft ze een rijk barokinterieur en herbergt ze vele kunstwerken en de crypte van Pieter Paul Rubens. Toch is deze kerk bij het grote publiek minder bekend dan de andere monumentale kerken van Antwerpen. De stad wil die bekendheid vergroten en de mensen aansporen om het barokke interieur en de kunstschatten te komen ontdekken.

De Sint-Jacobskerk ondergaat momenteel een totaalrestauratie. De uitvoering verloopt in twee grote fasen. Eerst zijn de westzijde van de kerk en de bijgebouwen aan de beurt. Nadien volgt de oostzijde van het gebouw. De oostzijde met de kooromgang en de crypte van Pieter Paul Rubens blijven tijdens de eerste werffase toegankelijk voor kerkgangers en bezoekers. Het einde van alle werken is voorzien in de loop van 2027.
Wandelingen met de Antwerp Museum app en expo over restauratie

Bezoekers van de kerk kunnen via de Antwerp Museum app (www.antwerpmuseumapp.be) meer te weten te komen over het gebouw. Er zijn verschillende routes in de kerk. Volwassenen hebben de keuze uit de historische, kunsthistorische, religieuze of bouwhistorische wandeling. Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar is er de route ‘Engeltjes en Bengeltjes’ waarbij elke bezienswaardigheid aangeduid wordt met een uitgewerkt engeltje van de hand van illustrator Joris Snaet.

Bezoekers kunnen daarnaast ook de tijdelijke tentoonstelling in de zijbeuk van de kerk ontdekken. De restauratie komt hierin uitgebreid aan bod aan de hand van foto’s en video’s.

Blik achter de schermen

De werfzone is afgeschermd met een grote houten wand. Deze kreeg een fotoprint van het interieur van de kerk zodat het totaalbeeld van het interieur behouden blijft. Centraal in de wand is een kijkruimte zodat bezoekers de werfactiviteiten kunnen volgen en een unieke blik achter de schermen krijgen tijdens de restauratiewerken.
Werfomheining

Net zoals bij de andere restauratieprojecten in de historische binnenstad krijgt de werfomheining aan de toren van de Sint-Jacobskerk in de Sint-Jacobstraat een creatieve invulling. Illustrator Joris Snaet brengt er op een ludieke manier het indrukwekkende barokinterieur van de kerk naar buiten.
Praktisch

Adres:

Lange Nieuwstraat 73A
2000 Antwerpen

Openingstijden:

dagelijks van 14 uur tot 17 uur

Toeristische bijdrage:

volwassenen: 3 euro
studenten: 2 euro
kinderen jonger dan 12 jaar: gratis
inwoners van de stad Antwerpen: gratis
houders van een Antwerp City Card: gratis

Activiteiten

Audiotours via museumapp: gratis

keuze volwassenen

500 jaar wereldgeschiedenis in een kerk, een historische ontdekking van de Sint-Jacobskerk
Veel meer dan Rubens, een kunsthistorische ontdekking van de Sint-Jacobskerk
Plaats van geloof en devotie, een religieuze ontdekking van de Sint-Jacobskerk
Anderhalve eeuw in de steigers, een bouwhistorische ontdekking van de Sint-Jacobskerk

kinderen

Engeltjes en bengeltjes: kinderen ontdekken de Sint-Jacobskerk
beschikbare talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits
audio oortjes
zijn verplicht en niet inbegrepen
ter plaatse te koop voor 1 euro

Tentoonstelling over restauratie en kijkruimte werfzone:

inbegrepen in uw bezoek

Bron: gemeente Antwerpen
Foto: Pixabay

Facebook5
Facebook
Twitter
Visit Us