Laatste nieuws:
excursie-langs-den-doodendraad-in-de-kalmthoutse-heide

Excursie langs ‘den doodendraad‘ in de Kalmthoutse Heide

Ter gelegenheid van de viering van het einde van de Groote Oorlog, bieden de toeristische gidsen van Kalmthout op vrijdag 11 november 2016 een excursie aan waarin ‘den doodendraad’ een hoofdrol speelt.

Toen begin oktober 1914 de fortengordel rond Antwerpen werd doorbroken en de stad kreunde onder een bommenregen, probeerden honderdduizenden vluchtelingen wanhopig aan het geweld te ontsnappen. Een deel van deze troosteloze colonne zocht langs Kalmthout zijn weg naar het neutrale Nederland. Hun ervaringen blijven nazinderen. Na een aantal weken konden de meesten terug naar huis, waar zij onder het juk van de Duitse bezetter probeerden te overleven met opeisingen, honger en zonder enige bewegingsvrijheid.

Langs de hele landsgrens en ook dwars doorheen onze heide kwam een dodelijke hoogspanningsdraad, die het voor de rest van de oorlog onmogelijk maakte om te ontsnappen.

Vlakbij den draad lagen in Kalmthout niet minder dan vier Duitse bewakingsposten van waaruit de elektrische versperring in het oog werd gehouden. Mannen die naar het front wilden, spionnen die naar Nederland of Engeland moesten, ongecensureerde berichten, goederen waaraan een tekort was, konden uitsluitend met behulp van ‘passeurs’ en smokkelaars voorbij de versperring geraken. Hun spannende en onwaarschijnlijke belevenissen zijn nog altijd aangrijpende en boeiende verhalen om naar te luisteren. Bij het Vluchtkapelletje, dat als ontmoetingsplaats diende, geeft de gids een demonstratie hoe je veilig doorheen de dodendraad geraakt.

Deze excursie met gids duurt 2,5 uur en vertrekt om 14 uur aan het kanon (afweergeschut) op de parking van de Kalmthoutse Heide, Putsesteenweg 131 in Kalmthout. Deelnemen kost 5 euro per persoon. Vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan via de dienst voor toerisme van Kalmthout: 03 666 61 01, toerisme@kalmthout.be.

INFO:
Ter gelegenheid van de viering van het einde van de Groote Oorlog, bieden de toeristische gidsen van Kalmthout op vrijdag 11 november 2016 een excursie aan waarin de ‘dodendraad’ een hoofdrol speelt. Toen begin oktober 1914 de fortengordel rond Antwerpen werd doorbroken en de stad kreunde onder een bommenregen, probeerden honderdduizenden vluchtelingen wanhopig aan het geweld te ontsnappen. Een deel van deze troosteloze colonne zocht langs Kalmthout zijn weg naar het neutrale Nederland. Hun ervaringen blijven nazinderen. Na een aantal weken konden de meesten terug naar huis, waar zij onder het juk van de Duitse bezetter probeerden te overleven met opeisingen, honger en zonder enige bewegingsvrijheid. Langs de hele landsgrens en ook dwars doorheen onze heide kwam een dodelijke hoogspanningsdraad, die het voor de rest van de oorlog onmogelijk maakte om te ontsnappen. Vlakbij den draad lagen in Kalmthout niet minder dan vier Duitse bewakingsposten van waaruit de elektrische versperring in het oog werd gehouden. Mannen die naar het front wilden, spionnen die naar Nederland of Engeland moesten, ongecensureerde berichten, goederen waaraan een tekort was, konden uitsluitend met behulp van ‘passeurs’ en smokkelaars voorbij de versperring geraken. Hun spannende en onwaarschijnlijke belevenissen zijn nog altijd aangrijpende en boeiende verhalen om naar te luisteren. Bij het Vluchtkapelletje, dat als ontmoetingsplaats diende, geeft de gids een demonstratie hoe je veilig doorheen de dodendraad geraakt. Deze excursie met gids duurt 2,5 uur en vertrekt om 14 uur aan het kanon (afweergeschut) op de parking van de Kalmthoutse Heide, Putsesteenweg 131 in Kalmthout. Deelnemen kost 5 euro per persoon. Vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan via de dienst voor toerisme van Kalmthout: 03 666 61 01, toerisme@kalmthout.be.

INFO:
www.dendoodendraad.be

Bron en foto: gemeente Kalmthout

JH

Facebook2
Facebook
Twitter
Visit Us