Essense scholieren over hun coronajaar

Essense scholieren over hun coronajaar

Geen eindejaarsreis, zelden of nooit met de hele klas op school, veel lessen en taken zelfstandig en online moeten maken … Je zal maar student zijn in het zesde middelbaar in deze vreemde tijden. Wij vroegen aan Kato Konings en Anke Braat, twee dames die in Essen de laatste dagen van hun middelbare schooltijd beleven, hoe ze de impact van Covid-19 ervaren. “We hopen om dit schooljaar goed af te sluiten om daarna met vrienden en familie te genieten van de zomer”, zeggen Kato en Anke.

Welke richting volgen jullie nu en wat ga je daarna studeren?

Anke: “Ik volg nu Sociale-Technische Wetenschappen (STW) in Don Bosco Mariaberg. In september ga ik Toegepaste Psychologie studeren in Antwerpen. Dat begint met drie jaar, maar je kan dan nog verder specialiseren, waardoor ik nog wel enkele jaren te doen heb.”

Kato: “Op Sint-Jozef doe ik nu Economie-Wiskunde. Ik koos voor Handelsingenieur. Als alles volgens plan verloopt, zal ik vijf jaar studeren aan Universiteit Antwerpen.”

Hoe beïnvloedde corona jullie schooltijd?

Kato: “Ik heb het soms moeilijk om me te concentreren tijdens het afstandsonderwijs. En natuurlijk vind ik het heel jammer dat we geen eindejaarsreis naar Italië mochten maken.”

Anke: “Toen alles begon, zaten wij nog in het vijfde middelbaar en hadden we precies minder het gevoel dat we veel misten. Bij ons is inderdaad ook de eindejaarsreis weggevallen, we moesten zelfs de keuze tussen Rome of Praag niet maken. Voor ons eindwerk was het ook niet altijd praktisch dat we de ene dag wel naar school mochten komen en de andere niet.”

En buiten de school was de impact toch ook zwaar?

Anke: “Ja, absoluut. Het was zwaar dat ik mijn vriendinnen en familie zo weinig kon en mocht zien. Kiezen tussen vrienden is onmogelijk. Terwijl we nu net van het leven zouden moeten genieten en een superleuke tijd moeten beleven, vol herinneringen waar we nog heel lang over blijven spreken. Ook mijn hobby dansen kon ik lange tijd niet uitoefenen. Gelukkig mocht ik bij Love2Move nog wel danslessen geven aan kinderen jonger dan twaalf jaar. Zo had ik elke week toch nog iets om naar uit te kijken.”

Kato: “Ik vind het frustrerend dat wij niet mogen uitgaan en dat ik mijn familie niet zo vaak kan zien. Chiro moesten we heel lang online doen, maar sinds februari spreken we terug af volgens de geldende maatregelen. Gelukkig mag ik sinds kort terug tennissen. Daar is het iets makkelijker om afstand te houden, dus ben je ook minder bezig met alle regels.”

Hoe kijken jullie naar je omgeving met al die regels?

Kato: “In mijn omgeving volgen ze de regels redelijk goed en daar ben ik wel fier op. Ik ben wel teleurgesteld en boos als ik zie hoeveel mensen naar grote samenscholingen en lockdownfeestjes zoals ‘La Boum’ gaan.”

Anke: “Die ‘La Boum’-samenkomsten maken mij ook heel boos, net zoals mensen die in quarantaine moeten gaan, maar dat niet doen. Het is voor iedereen een heel moeilijke tijd en heel lang voelde het aan alsof we opgesloten zaten, maar nu moeten we gewoon ons gezond verstand gebruiken. Laat ons genieten van wat er al terug mag en uitkijken naar betere tijden.”

Hoe zien jullie de komende weken en maanden?

Kato: “Ik hoop mijn zesde jaar in schoonheid te kunnen afsluiten. En dat ik mijn familie vaker kan zien zonder afstand te moeten houden en te feesten met vrienden. Met de Chiro hopen we dat ons buitenlands kamp naar Kroatië mag doorgaan en met de vriendinnen hebben we een reis gepland naar Albufeira in Portugal.”

Anke: “Op de dag van dit interview hadden we sportdag. Dat deed ons als klas zoveel deugd dat we nog eens iets in groep mochten doen. Hopelijk kunnen we dat dit schooljaar nog een paar keer doen. Wie weet is een korte eindejaarstrip in eigen land wel mogelijk? Verder kijk ik ook uit naar meer sociale contacten met mijn familie en vrienden. En laat ons zorgeloos genieten van een terrasje doen of een daguitstap met vrienden.”

Zien jullie ook iets positiefs aan deze vreemde tijden?

Anke en Kato: “Ja, dat we hebben leren genieten van kleine dingen. Wees blij met wat er al terug mag en kan. Het is de enige manier om op korte termijn weer ons ‘oude leven’ te mogen leven.”

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook36
Facebook
Twitter