Laatste nieuws:
Essen wipt tegen Wuustwezel

Essen wipt tegen Wuustwezel

Tot en met 31 oktober vindt het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen plaats. Gemeente Essen doet mee en heeft al enkele locaties uitgekozen om te ontharden. Bovendien nemen we het in een lokale derby op tegen naburige gemeente Wuustwezel.

Inhaalbeweging?

Essen begon een vriendschappelijke derby ‘Strijd aan de grens’ tegen Wuustwezel. Op het versturen van dit persbericht, werden er in Essen 1.203 tegels gewipt. Daarmee doen we het voorlopig stukken beter dan Wuustwezel. Daar werden slechts 221 tegels gewipt. Doet Wuustwezel een inhaalbeweging?

We geven het goede voorbeeld

De gemeente roept al zijn inwoners op om mee te ontharden maar steekt ook zelf de spade in de grond. In een eerste fase werden er drie locaties uitgepikt om te ontharden: de voormalige standplaats van de glascontainer op het Sint-Jansplein (10 m²), het doodlopende deel van het Smeyerspad (50 m²) en een overbodig stuk voetpad aan Horendonk, op de hoek van Heiblok (80 m²). Samen goed voor 145 m² onthard openbaar domein of 1.595 tegels.

Groener en klimaatrobuuster dorp

“Onze gemeente zet hard in op een groener en klimaatrobuuster dorp”, vertelt Helmut Jaspers, Schepen van Leefmilieu. “We keurden onlangs een ambitieus energie- en klimaatadaptatieplan goed om onze gemeente te wapenen tegen de klimaatverandering. Een van de actiepunten is het ontharden en vergroenen van het openbaar domein. Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen past perfect in dit plaatje.”

Zadenmengsel

Op het ontharde stuk van Horendonk zaait de gemeente nu een zadenmengsel van de Vogelbescherming in, specifiek gericht op de Vogel van het Jaar: de putter of distelvink. Later dit jaar planten ze er bomen.

Gemeente sponsort verwerking oude tegels

De Essenaar kan helpen om zo veel mogelijk te ontharden. Via vk-tegelwippen.be/meedoen kunnen ze ingeven hoeveel tegels ze hebben gewipt. Bovendien vinden ze er heel wat inspiratie: van hoe je aan het tegelwippen begint tot wat voor soort planten je kan aanplanten. De gemeente sponsort bovendien een bedrag van 25 euro voor elke Essenaar die tussen 1 mei en 31 oktober 2023 oude tegels inlevert op het recyclagepark. Dat komt ongeveer neer op een ontharde oppervlakte van 5 m². Om een korting te krijgen, moeten Essenaren op het recyclagepark nadrukkelijk vermelden dat ze tegels onthard hebben voor het Vlaams Kampioenschap tegelwippen.

Onthardingspremie van 15 euro/m²

Essen heeft een uitgebreide duurzaamheidspremie om de inwoners een duwtje in de rug te geven om voor duurzame verbouwtechnieken te kiezen of om hun omgeving groener te maken. Een van die premies is er dus voor het ontharden en vergroenen van tuinen. Als Essenaren doorlaatbare of ondoorlaatbare verharding vervangen door planten, struiken, hagen of bomen, dan krijgen ze 15 euro per vierkante meter ontharding, met een maximum van 200 euro. Al deze subsidies vind je op www.essen.be/duurzaam.

Essen wipt tegen Wuustwezel
Horendonk-Heiblok voor de aanpak
Een geveltuin fleurt je straat op

Nieuw in Essen is de geveltuin. Vanaf nu kunnen Essenaren deel van de stoep uitbreken om een geveltuin van 30 cm breed aan te planten. Uiteraard kan dit alleen op plekken waar het voetpad breed genoeg is. Een aanvraag voor een geveltuin is verplicht via een handig online formulier. Op www.essen.be typ je simpelweg ‘geveltuin’ in de zoekfunctie. Onze milieudienst geeft tips en tricks zodat de geveltuin een pareltje wordt.

Vuist tegen gevolgen klimaatopwarming

“Met een geveltuin maak je je straat groen en fleurig en het zorgt voor meer verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en betere luchtkwaliteit. Zo maken we samen een vuist tegen de gevolgen van klimaatopwarming. Je kan je geveltuin aanvragen op onze website www.essen.be of bel naar onze milieudienst op het nummer 03 670 01 42” weet Helmut Jaspers te vertellen.

Bron en foto’s: gemeente Essen

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet