Laatste nieuws:
Essen wil meer woningen aansluiten op rioolnetwerk

Essen wil meer woningen aansluiten op rioolnetwerk

De komende jaren zullen er in Essen heel wat rioleringswerken gebeuren. Ook de huizen in het woonbos krijgen een aansluiting op het netwerk

De huidige rioleringsgraad in Vlaanderen – dat is de verhouding van het aantal gerioleerde inwoners tegenover het totaal aantal inwoners – ligt op 87 procent. In Essen is dat volgens de Vlaamse Milieumaatschappij 78,21 procent. Dat cijfer moet omhoog. Daarom plannen de gemeente, rioolbeheerder Fluvius en waterbedrijf Aquafin de komende jaren heel wat rioleringswerken.

Riolering in woonbos Wildert

De rioleringsgraad in Essen zal gevoelig stijgen door de woningen in het Woonbos van Wildert aan te sluiten op het rioolnetwerk. In april begon Fluvius met de voorbereidende werken. Er werden over de hele breedte van de weg proefsleuven gegraven om te controleren waar de nutsleidingen juist liggen onder de weg en hoe ze zijn aangesloten op de huizen. Zo is er minder kans op leiding- en kabelbreuk als de rioolbuizen worden geplaatst en kan het tracé van de rioleringen in het ontwerp nog gewijzigd worden.

Woonbos in drie fases

De werken in het Woonbos worden opgedeeld in drie fases. In fase 1 gaat het ruwweg om alle straten tussen de Bontstraat in het noorden, de Eekhoornlaan in het westen, de Steenovenstraat in het zuiden en de Jeneverbeslaan in het oosten. Voor we kunnen beginnen met het heraanleggen van nieuwe rioolbuizen, zijn er nog veel andere werken nodig. Zo moeten de rioolbuizen in de Steenovenstraat en de Nolsebaan vervangen worden door grotere exemplaren (collectoren). De planning van deze werken hangt af van netbeheerders Fluvius en Aquafin. Een exacte startdatum kunnen we er daarom nog niet op plakken. We vermoeden dat in 2020 de eerste spade in de grond gaat.

Kalmthoutsesteenweg

In 2017 voerde Aquafin werken uit naast het viaduct aan de Kalmthoutsesteenweg. Vanaf de Schaapsbaan tot halverwege de fietsostrade richting Wildert kwam er nieuwe riolering. In 2020 gaan de werken verder en worden de huizen in de Schaapsbaan, Herdersbaan, Wildertse Duintjes, Kalmthoutsesteenweg en het deel van de Oude Baan tot aan de Donkweg aangesloten op het rioolnetwerk. De huisaansluitingen in het Woonbos en de Kalmthoutsesteenweg zullen de rioleringsgraad in Essen boven de 80 procent doen uitkomen.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pxhere

Facebook21
Facebook
Twitter
Visit Us