Laatste nieuws:
AED - Noordernieuws.be - IMG_3448u

Essen wil een hartveilige gemeente zijn!

Daarom zijn vanuit de gemeente Essen heel wat inspanningen geleverd. Zo werden o.a. de reeds 3 aanwezige publieke AED (Automatische Externe Defibrillatie) toestellen meer toegankelijk gemaakt.

De toestellen van de Heuvelhal, sportpark Hemelrijk en de polikliniek zijn naar buiten gebracht, zodat zij 24/24u bereikbaar zijn. Het AED toestel van de polikliniek is verplaatst naar het lokaal dienstencentrum ’t Gasthuis. Tot voor maart/april 2018 hingen deze toestellen in de respectievelijke gebouwen, maar waren dus niet bereikbaar in geval van nood.

Tevens zijn er een aantal toestellen aangekocht om ze beter te verspreiden over de gemeente Essen. Aan de kerk van Essen-Wildert, de kerk van Essen-Horendonk, het Gildenhuis van Essen-Hoek en recentelijk ook aan het station van Essen (wordt binnenkort daar opgehangen) hangen publieke AED toestellen. Via verkeersborden word je in de omgeving van een publieke AED gewezen waar je het apparaat kunt vinden.

Ook AED toestellen bij enkele Essense zaken

AED toestellen zijn niet goedkoop. Om een idee te hebben: de aankoop van een publiek AED toestel + kast kost per stuk ongeveer € 1900,-. Een deel van de opbrengsten van het Burgemeestersfeest dat in oktober 2017 werd georganiseerd, werd gespendeerd aan nieuwe AED’s. Vanuit het Burgemeestersfeest werd ca. € 5900,- gesponsord aan de vier Essense voetbalverenigingen (KSV Wildert, Excelsior Essen, Olympic Essen en KFC Horendonk) om hiermee AED’s aan te kopen. Dat hebben zij inmiddels gedaan via een groepsaankoop, die door de voetbalbond werd georganiseerd. Deze toestellen zijn in eigen beheer van de clubs en zijn buiten de uren dat er wedstrijden zijn, niet toegankelijk voor de omgeving!
Enkele Essense zaken kochten intussen ook een AED toestel, zoals o.a.: Bistro Tutti di Roma, Stationsstraat 107, Natuurvriendenhuis De Berk, Oude Baan 110, Tandartsenpraktijk Dentius, Nieuwstraat 54 D, …

Dagelijks zijn er mensen met plotse hartproblemen of bewustzijnsverlies. Een basiskennis reanimatie kan in zulke situaties levens redden en de gevolgen voor het slachtoffer beperken.
Zoveel mogelijk mensen opleiden

Dat er toestellen hangen in de verschillende wijken is één, maar de stap durven zetten om effectief hulp te bieden en te reanimeren is nog vele malen belangrijker. Daarom is er vanuit de gemeentelijke ambulancedienst 112 het initiatief genomen om zoveel mogelijk mensen op te leiden. Zo kunnen we Essen hartveiliger te maken. Kurt Cuypers is coördinator van deze lessen en geeft deze samen met zijn vrouw Danielle Van Ham. Beide zijn werkzaam op de ambulance van Essen en werken daarnaast als verpleegkundigen. Kurt op intensieve zorgen in AZ KLINA Brasschaat en Danielle op de afdeling ‘Zwangere’ in het Amphia ziekenhuis te Breda.

Tijdens een drie uur durende opleiding leren zij je de basisreanimatie en het omgaan met een AED-toestel. Na het theoretisch gedeelte krijgt iedereen de kans om in de praktijk aan de slag te gaan met de oefen AED-toestellen op de reanimatiepoppen. Op het einde van de opleiding ben je in staat om in reële situaties basisreanimatie te geven, in afwachting van de hulpdiensten.

Afgelopen periode, van maart tot juni volgden meer dan 200 Essenaren de reanimatielessen!
Vanaf oktober tot december worden er opnieuw 7 opleidingen georganiseerd. Inschrijven is gratis en kan via de link: https://ambulance-112-essen.be/aed.php

Volgende data worden de reanimatielessen georganiseerd in de Oude Pastorij, Essendonk 3, 2910 Essen:

• Vrijdag 12/10 van 19:00 tot 22:00 (volzet)
• Zaterdag 27/10 van 9:00 tot 12:00
• Vrijdag 9/11 van 19:00 tot 22:00
• Donderdag 22/11 van 09:00 tot 12:00
• Zaterdag 24/11 van 09:00 tot 12:00
• Zaterdag 8/12 van 09:00 tot 12:00
• Vrijdag 21/12 van 19:00 tot 22:00

Foto’s: Kurt Cuypers

KC

Facebook173
Facebook
Twitter
Visit Us