Essen neemt extra maatregelen

Essen neemt extra maatregelen

Wat wordt er strenger in Essen? Er geldt een mondmaskerplicht in de winkelkern, rond het stationsgebouw en op begraafplaatsen. De bibliotheek werkt vanaf dinsdag 3 november alleen op afhaal. Speelpleinen die bekend staan om samenscholingen worden preventief gesloten.

De gemeente Essen neemt naast de maatregelen van de federale en Vlaamse overheid nog enkele extra maatregelen. Ons land zit in een kritieke fase. De ziekenhuizen dreigen de toeloop van covid-patiënten niet meer aan te kunnen. Door solidair te zijn en ons aan de maatregelen te houden, hopen we een crash van ons gezondheidssysteem te voorkomen.

Maatregelen specifiek voor Essen:

Mondmaskerplicht

Er geldt een mondmaskerplicht in de winkelkern van Essen, de omgeving van het stationsgebouw en de begraafplaatsen en dat tussen 08;00 en 18:00. De winkelkern loopt van het Heuvelplein tot aan roomijs Keuppens in de Nieuwstraat en tot aan de bib in de Stationsstraat. Rondom het stationsgebouw (deel Stationsstraat, Handelsstraat en Spoorwegstraat) moet je ook verplicht een mondmasker dragen. Ten slotte moet je dit ook dragen op de begraafplaatsen tussen 31 oktober en 8 november. Dat doen we omdat het in de periode rond Allerheiligen traditioneel erg druk is op de gemeentelijke begraafplaatsen. We vragen ook om met niet meer dan 4 mensen een graf te bezoeken. De gemeente zal spoedig de nodige borden hangen met deze regels.

De algemene regels rond het dragen van een mondmasker blijven uiteraard gelden.

Essen neemt extra maatregelen

Bibliotheek terug op afhaal

Vanaf dinsdag 3 november is het in de bib, net zoals tijdens de eerste golf, alleen mogelijk om boeken en materiaal te ontlenen via een afhaalsysteem. Hoe je dit doet vind je op de website van de bib https://essen.bibliotheek.be/ of bel naar de bib op het nummer 03 667 26 98.

Winkelen in Essen

De algemene regels gelden ook in Essen. Dat betekent dat je maximaal met twee mensen mag winkelen en dat niet langer dan 30 minuten. We vragen wel om terug de suggestielooplijnen te volgen: hou rechts aan en volg de groene pijlen op de stoep. Vergeet ook niet dat je in het winkelgebied tussen 08:00 en 18:00 een mondmasker moet dragen.

Zorg en lokaal dienstencentrum

We zijn op zoek naar helpende handen in de woonzorgcentra, het lokaal dienstencentrum en de boodschappendienst. Je kan je opgeven als vrijwilliger via www.essen.be/essenhelpt.

Het lokaal dienstencentrum blijft open maar alle activiteiten zijn geannuleerd. Je kan er nog wel terecht voor de Minder Mobielen Centrale, de Handicar, het computercafé, een sociale babbel met een medewerker en afhaaleten. Bezoekers zijn er welkom vanaf 11:30 om het eten af te halen. Bestellen doe je enkele dagen op voorhand via 03 663 69 04.

Jeugd

De buitenspeeltuinen en buitensportterreinen blijven open. Essen volgt de federale maatregelen: indoor sporten is niet meer toegelaten, zowel voor -12-jarigen als +12-jarigen.
Buitensporten in georganiseerd verband is verboden voor +12-jarigen maar wel toegelaten voor -12-jarigen.
Voor +12-jarigen geldt er een samenscholingsverbod. Zij mogen met niet meer dan 4 personen op het terrein zijn mét het respecteren van de afstandsregels. De gemeente zal speelpleintjes sluiten waarvan bekend is dat er samenscholingen zijn (bijvoorbeeld het speelplein van de Rodenbachlaan). Aan het skateterrein in het sportpark houden medewerkers van de gemeente een oogje in het zeil op mogelijke samenscholingen. Ook hier hangt de gemeente borden om jongeren te informeren.

Sport

Indoor sporten is niet meer toegelaten, voor zowel -12 jarigen als +12 jarigen.
Outdoor sporten voor +12 jarigen is niet meer toegelaten in georganiseerd verband, wel voor -12 jarigen.
Outdoor mag u individueel of binnen de richtlijnen voor samenscholingen met maximaal 4 personen sporten.
Professionele sporten kunnen nog wel, maar er mag geen publiek meer komen kijken.
Fitnesscentra moeten dicht.
De outdoorfitness aan de Wildertse Duintjes en het sportpark mag je blijven gebruiken maar zorg dat je de toestellen ontsmet voor en na gebruik.

Op vlak van onderwijs, cultuur & vrije tijd en economie zijn er geen extra maatregelen specifiek voor Essen en volgen we de algemene maatregelen opgelegd door de federale en Vlaamse overheid.

Deze maatregelen kan je steeds raadplegen via:

https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/
www.vlaanderen.be/corona

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook26
Facebook
Twitter