Laatste nieuws:
Essen neemt deel aan grootste burgeronderzoek ooit in Vlaanderen naar hitte en droogteEssen neemt deel aan grootste burgeronderzoek ooit in Vlaanderen naar hitte en droogte

Essen neemt deel aan grootste burgeronderzoek ooit in Vlaanderen naar hitte en droogte

Hoe wapenen we onze tuinen, parken en natuurgebieden beter tegen hitte en droogte? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin. Onze schepen van Leefmilieu, Klimaat en Groenbeleid Helmut Jaspers plaatst op 1 april eigenhandig de meettoestellen op drie locaties in Essen. Aan de basisschool WIGO, in onze Samentuin Hemelrijk en op de begraafplaats van Essen-Centrum komen er dus meettoestellen om de droogte te meten.

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat heb je mogelijk al gemerkt in de tuin enaan je gazon. Maar ook in openbare domeinen en natuurgebieden zien we steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte, zoals bomen die tijdens een hittegolf vroegtijdig hun bladeren verliezen.

Hoe wapenen we onze tuinen, parken en natuurgebieden beter tegen hitte en droogte?

Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin. 5.000 meetpunten verspreid over heel Vlaanderen brengen een halfjaar lang de hitte en droogte in kaart. Het project meet in achtertuinen, op speelplaatsen, in bedrijfstuinen maar ook in openbare domeinen.

Op elke meetlocatie meet een slimme sensor de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Deze sensor zendt dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Wetenschappers gaan aan de slag met deze belangrijke data om de effecten van hitte en droogte in kaart te brengen. En onze gemeente ontvangt een rapport vol nieuwe inzichten.

Meer weten? Volg het onderzoek en de resultaten mee op https://curieuzeneuzen.be/ en www.standaard.be/curieuzeneuzen

Bron:gemeente Essen
Foto: Pxhere

Facebook27
Facebook
Twitter