Laatste nieuws:
Essen Info in teken van humor, zelfrelativering en creativiteit

Essen Info in teken van humor, zelfrelativering en creativiteit

De kans bestaat dat de inwoners van Essen vreemd opkijken als ze het gemeentemagazine in de bus vinden. Voor één keer gaf de gemeente het blad uit handen en liet het de creatieve geesten van ‘Kultuurgroep Keldertrapken’ hun ding doen. Zo wil het gemeentebestuur met een gezonde dosis humor wat tegengewicht bieden aan de nare tijden zoals corona, de oorlog in Oekraïne, economische onzekerheid,…

Kultuurgroep Keldertrapken is een begrip in Essen. Ze staat bekend om haar creatieve humor en gewaagde acties. Zo maakte ze ooit van een container een mobiel zwembad om al rijdend en zwemmend van Essen naar ‘De Warmste Week’ te zwemmen. Burgemeester Gaston Van Tichelt stelde aan de groep creatievelingen de vraag om het maandelijks gemeenteblad over te nemen.

“Na de sombere coronaperiode willen we wat humor pompen in de lokale samenleving. Iets grappigs in plaats van het nieuws dat we de afgelopen twee jaar hebben moeten brengen. Al snel hadden we Kultuurgroep Keldertrapken voor ogen. Zij kijkt met een andere bril naar het nieuws uit onze gemeente. We vroegen om van ons infoblad ‘een specialleke’ te maken. Naar mijn mening is ze daar met glans in geslaagd”, zegt burgemeester Van Tichelt. “Het resultaat is een voorbeeld van creativiteit. Creativiteit is een nieuwe grondstof. Onze kinderen, maar ook de gemeente, wij moeten allemaal samen creatief leren zijn: breed durven denken”.

Het houden van dingen anders doen

De leden van Keldertrapken zaten samen met de redactieleden van het magazine. Het werd al snel duidelijk dat de kultuurgroep veel vrijheid kreeg. Keldertrapper Frederik Raes was de contactpersoon en onderhield nauw contact met de Essense ambtenaren. “Slechts één artikel, over het project ‘Essen Leest’, en de UiT-kalender hebben we niet zelf geschreven. Alle andere onderwerpen hebben we zelf bedacht en overgoten met onze humor. We houden ervan om dingen anders te doen. Het moeilijkste van al was schrappen. We hadden wel 80 ideeën maar waren natuurlijk beperkt tot een vast aantal pagina’s. We zijn in ieder geval benieuwd hoe de Essenaar hierop zal reageren. En als dat meevalt, maken we misschien ooit nog een editie.”

Bron en Foto: Gemeente Essen

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet