Laatste nieuws:
Essen herdenkt einde van vier jaar bezetting tijdens WOII

Essen herdenkt einde van vier jaar bezetting tijdens WOII

80 jaar geleden werd Essen van de gruwel van WOII bevrijd door de Britten en Canadezen. Om dit te herdenken organiseert Gemeente Essen van 17 tot en met 20 oktober een bevrijdingsweekend op het domein van de Paters Redemptoristen. De eerste ‘bevrijdings’-activiteit vond nu al plaats op 16 juni, in de vorm van een bevrijdingswandeling door Horendonk. De aanwezigen kregen een primeur en konden als eerste proeven van het speciale bevrijdingsbier.

Bevrijdingsweekend

80 jaar geleden werd Essen als één van de laatste Belgische gemeenten in oktober 1944 bevrijd door de Britten en Canadezen. In 2019 onthulde Gemeente Essen een nieuw monument op Hemelrijk om 75 jaar vrijheid te vieren tijdens het eerste herdenkingsweekend. Burgemeester Gaston Van Tichelt vertelt: “Vijf jaar later organiseren we opnieuw een bevrijdingsweekend om 80 jaar vrijheid te herdenken en te vieren. Het weekend staat in het teken van feest, maar evengoed willen we bezinnen over deze gruwelijke periode uit de geschiedenis. De eerste activiteit, in aanleiding naar de grote festiviteiten in oktober, is de bevrijdingswandeling die we deden in Horendonk. Een belangrijk moment voor ons als gemeente.” Helmut Jaspers, schepen van cultuur, vult aan: “80 jaar geleden werd Essen bevrijd van de Duitse bezetter. Om dat te herdenken hebben we met de werkgroep bevrijding een mooi programma uitgewerkt, met ruimte voor entertainment én educatie. Want de kennis van het verleden is een belangrijke les voor de toekomst.” Dat bevestigen Steve Suykerbuyk en Pieter De Meester, enthousiaste leden van de gemeentelijke werkgroep bevrijding: “Wij zien het als onze taak om de geschiedenis van WOII levend te houden en vooral de jongere generaties te doen stilstaan bij de offers, die velen brachten voor onze vrijheid. Veel thema’s die toen actueel waren, zijn dit nu nog steeds.”

Essen herdenkt einde van vier jaar bezetting tijdens WOII 3

Bevrijdingsbier

Voor de herdenking van 80 jaar bevrijding van Essen heeft de Essense Crow Mountain brouwerij een speciaal bevrijdingsbier gebrouwen: ‘Maple Bear Tripel’. De brouwerij en gemeentelijke werkgroep bevrijding stelden dit bevrijdingsbier met veel trots voor op de wandeling vandaag. De aanwezigen kregen de primeur en konden als eerste proeven van dit unieke bier. Tijdens de zomer zal het bier op verschillende evenementen in Essen te verkrijgen zijn. Op het bieretiket vind je een QR-code die verwijst naar www.essen.be/80jaarvrijheid. Hier kan je het hele verhaal van de bevrijding van Essen lezen.

Essen herdenkt einde van vier jaar bezetting tijdens WOII 2

Herdenkingsweekend

Het bevrijdingsweekend gaat door van 17 tot en met 20 oktober. Het vierdaagse feest- en herdenkingsweekend is gevuld met activiteiten voor jong en oud:

• Donderdag 17 oktober, 19.30 uur (Rouwmoer Essen) Op donderdagavond start het bevrijdingsweekend met een lezing door Pieter De Meester (gemeentelijke werkgroep bevrijding) over het leven in tijden van oorlog, het verzet en de bevrijding. De avond wordt afgesloten met een netwerkmoment.
• Vrijdag 18 oktober
o Voormiddag: Op vrijdagvoormiddag is er een educatief moment voor lagere en secundaire scholen uit Essen.
o Namiddag: Op vrijdagnamiddag herdenken we de bevrijding aan het bevrijdingsmonument in Hemelrijk (bij Robotland) in het bijzijn van hoogwaardigheidsbekleders van verschillende ambassades, politieke en militaire vertegenwoordigers en delegaties van vaderlandslievende organisaties.
o Avond: ‘s Avonds vindt het bevrijdingsbal plaats. Iedereen mag mee komen vieren en dansen in de stijl van de jaren 40 (dresscode verplicht) op de tonen van Glenn Miller, the Andrew Sisters en Vera Lynn. The French Captain warmt het publiek op met zijn bitterzoete croonerstem waarna The Barnyard Big Band de pannen van het dak zal spelen.

• Zaterdag 19 oktober, vanaf 10:30 (Rouwmoer Essen)
Op zaterdagvoormiddag opent “Kamp Rouwmoer” de deuren voor het grote publiek. Op de terreinen van de Rommeshoef, het College en het klooster kan je verschillende scènes beleven van geallieerde, Duitse en burger re-enactment groepen. Een levensechte weergave van hoe de soldaat of burgerbevolking leefde tijdens de WOII. Een sfeerband speelt doorlopend muziek uit de tijd van toen. Op vaste tijdstippen kan je als groep een ‘experience tour’ boeken doorheen het domein. Iedereen kan de hele dag een kijkje komen nemen naar een tentoonstelling van historische voertuigen.

• Zondag 20 oktober, vanaf 09:30 (Heuvelplein)
Op zondag staan drie traditionele herdenkingen op het programma. De eerste herdenking gaat door op het Heuvelplein om 09:30, de tweede om 11:00 aan de graven van de RAF-piloten op Horendonk. In de namiddag volgt in Kalmthout de derde herdenking om 15:00.
Om 10:00 vertrekt een kolonne militaire oldtimers vanop Kamp Rouwmoer voor een rit door de gemeente. Deze komt aan op Horendonk om 11:00. Daar vertrekt ze terug rond 14:00. De route wordt later nog bekend gemaakt.

Alle informatie en de concrete uitwerking van de evenementen vind je terug op de gemeentelijke website www.essen.be/80jaarvrijheid.

Bron en foto’s: gemeente Essen

Facebook12
Twitter
Follow Me
Tweet