Laatste nieuws:
Essen brengt blijvende hulde aan Britse en Canadese bevrijders

Essen brengt blijvende hulde aan Britse en Canadese bevrijders

75 jaar vrijheid

De herdenkingen van 100 jaar Eerste Wereldoorlog zijn nog maar net achter de rug of er staat al een nieuwe herdenking voor de deur. 75 jaar geleden, in 1944, keerden de
kansen in het voordeel van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als één van de laatste Belgische gemeenten werd Essen in oktober 1944 bevrijd door de
Britten en Canadezen. Het duurde echter nog zeven maanden vooraleer de oorlog in West Europa ten einde was. 75 jaar later wil het gemeentebestuur van Essen, de plaatselijke
afdeling van de Nationale Strijdersbond (KNSB), vzw Kobie en de werkgroep alle inwoners terug meenemen in de geschiedenis. Een gelegenheid om te vieren, maar evengoed voor bezinning over deze gruwelijke periode uit de hedendaagse geschiedenis.

“Vrede is allesbehalve vanzelfsprekend”
“Dit jaar vieren we 75 jaar Vrijheid. WO II richtte een nooit geziene ravage aan. Doodde of verminkte burgers en militairen. Onschuldige, vaak ook jonge mensen. De gruwel van toen mogen we nooit vergeten. Maar we moeten vooral ook blijven herhalen dat Vrede allesbehalve vanzelfsprekend is en hoe waardevol ze is. En ook steeds opnieuw vertellen waartoe haat, discriminatie en onverdraagzaamheid kunnen leiden. Daarom herdenkt Essen op een passende manier 75 jaar Vrijheid. Met een mooi monument en tal van activiteiten”.
Helmut Jaspers – schepen van Cultuur

“Onze bevrijders verdienen een prominente plaats in Essen”
“Wij zijn uitermate tevreden met de plaats die het herdenkingsmonument krijgt nabij de douaneloods, een site in volle ontwikkeling. We zijn ervan overtuigd dat het een symbool zal worden voor vrede, herdenken en herinneren. Onze bevrijders verdienen het om een permanente plaats te krijgen in Essen. Hun verhaal mag niet verdwijnen in een stoffig boek.”
Steve Suykerbuyk & Pieter De Meester, enthousiaste leden van de werkgroep

De werkgroep plant tal van activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding:

Reeks wandelroutes en infoborden

De werkgroep stippelde drie wandelroutes doorheen onze gemeente uit. Door het scannen van QR-codes kom je meer te weten wat er 75 jaar geleden in Essen gebeurde. Je kan de wandeling ook maken onder begeleiding van dorpsgids Maria Gommeren. Daarnaast zorgen enkele extra infoborden op het Essens grondgebied voor meer duiding.

Tentoonstelling

Een overzichtelijke tentoonstelling brengt heel het gebeuren van Essen tijdens WO II in kaart.

Herdenkingsmonument

De Tweede Wereldoorlog maakte tussen de 50 en 70 miljoen doden. Ongeveer 2/3de van alle slachtoffers waren burger, meer dan 11 miljoen behoorden tot minderheden die stelselmatig werden vervolgd en vermoord. Door het plaatsen van een passend monument aan de douaneloods wil het gemeentebestuur een intieme plek creëren waar bezoekers tot bezinning kunnen komen.

Feest- en herdenkingsweekend

Oktober 1944. Als één van de laatste Belgische gemeenten werd Essen bevrijd door de Britten en Canadezen. 75 jaar later is dit een gelegenheid om te feesten, maar evengoed voor bezinning. Op vrijdagmiddag 18 oktober wordt het herdenkingsmonument onthuld. Op zaterdagvoormiddag 19 oktober zullen de plechtigheden aan ons Monument der Gesneuvelden (‘De Pomp’) op het Heuvelplein en aan de Britse graven op de begraafplaats van Horendonk plaatsvinden.

Op zaterdagnamiddag ligt de focus op het feestelijk aspect van bevrijding en vrede. In het Karrenmuseum kan je kennismaken met de tijd van toen. Verschillende reenactmentgroepen stellen hun materieel op en geven demonstraties. Dat alles overgoten met een mooi aanbod van swingende muziek uit de oorlogsjaren. Alle informatie en de concrete uitwerking van de evenementen vind je terug op de gemeentelijke website www.essen.be/75jaarvrijheid.
Hou zeker ook de facebookpagina van vzw Kobie in de gaten.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook89
Facebook
Twitter
Visit Us